Kad pritisnu boli u toj suznoj doli, idite k Josipu

Foto: Cnak

MOSTAR – Svetkovina sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda i Mostarsko-duvanjske biskupije, proslavljena je u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve 20. ožujka na svetoj Misi u 18 sati. Misnim slavljem obilježen je i početak 69. redovitoga zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, te je svetu Misu predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kard. Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, u zajedništvu s četvoricom biskupa: domaćinom biskupom Ratkom Perićem, vojnim biskupom Tomom Vukšićem, biskupom Perom Sudarom i biskupom Markom Semrenom, a u koncelebraciji je bilo još petnaestak svećenika, dijecezanskih i franjevaca. Riječi pozdrava i dobrodošlice kardinalu Puljiću, biskupima, svećenicima i svima okupljenima uputio je biskup Ratko. Tijekom svete Mise pjevao je katedralni zbor Marija pod ravnanjem don Nike Luburića dok je na orguljama svirala s. Matea Krešić.
Prigodnu propovijed uputio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren ističući da je Bog dao biskupiji Mostarsko-duvanjskoj sv. Josipa kao zaštitnika kojega je svaka generacija otkrivala i prihvaćala kao svoga. Kroza stoljeća ljubav Božja djelovala je preko sv. Josipa, te djeluje još uvijek i u naše vrijeme, jer on, svetac nad svecima, živio je na samom izvoru svetosti zajedno s Isusom i Marijom.
Sveti je Josip nazvan “pravednikom” zbog toga što je vjerovao nebeskom Ocu, zaštitnik je Svete Obitelji, svete Crkve, hrvatskoga naroda i Mostarsko-duvanjske biskupije, a za zaštitnika su ga uzele ujedno i sve kongregacije koje su nastale radi činjenja dobra siromašnima.
Biskup Semren na kraju je istaknuo koliko je važna pobožnost prema sv. Josipu i u današnjem vremenu, jer je ugrožena najveća svetinja našega naroda – obitelj i najvažnija ustanova zdravog društva – brak. Time je i smanjen broj rođene djece, a bez djece nema ni budućnosti. Drag nam je sv. Josip jer je od svih smrtnika bio najbliži Isusu i Mariji, drag nam je zbog svoje vjernosti i tihog služenja otajstvu spasenja. Crkva osobito u novije vrijeme ima veliko pouzdanje u njega te mu se utječe u raznim velikim potrebama. Očito je da je sam Bog htio proslaviti svoga poniznog, tihog i poslušnog slugu. On je dostojno ispunio svoje životno poslanje i kao takav zaslužuje i naše povjerenje i udivljenje. Jedna od najljepših pjesama spjevanih ovome svecu “Idite k Josipu” najbolje izražava razno­likost životnih potreba u kojima su se vjernici nalazili i utjecali se sv. Josipu za pomoć: “Kad pritisnu boli u toj suznoj doli, idite k Josipu!/ Nesreća kad bije a pomoći nije, idite k Josipu!/ Žalost kad vas muči jer nemir je u kući, idite k Josipu…”

Izvor: Crkva na kamenu