Kard. Müller: Encikliku “Humanae vitae” osmislila su i branila dva sveca

Foto: RV

VATIKAN – Papa Pavao VI. objavio je 25. srpnja 1968. jedan od najmukotrpnijih dokumenata svojega papinstva. U općem raspoloženju društvene pobune, usred “seksualne revolucije”, enciklika Humanae vitae utjecala je na kulturalnu klimu poput bombe.
I unutar Crkve neki su se biskupi podijelili u mišljenjima o argumentima koje je papa Montini iznio kao potporu učiteljstvu koje je doticalo neka od najintimnijih problema u životu bračnoga para i obitelji, od prokreacije – za koju Crkva traži da bude “odgovorna” – do regulacije rađanja, kontracepcije, i općega viđenja bračne ljubavi koja, kako je napisao Pavao VI., najviše očituje svoju pravu prirodu i plemenitost kada ju se uzima u obzir u njezinu najvišem izvoru, Bogu, koji je Ljubav.
Među prvima koji su odlučnim stajalištima štitili sadržaj enciklike bio je novoimenovani krakovski kardinal Karol Wojtyła. Nova studija mladoga poljskog teologa, Paweła Stanisława Gałuzske, otkriva slabo poznatu pozadinu tih trenutaka, u knjizi naslovljenoj Karol Wojtyła i Humane vitae. Prinos krakovskoga nadbiskupa i skupine poljskih teologa enciklici Pavla VI., koja je 7. ožujka predstavljena u Institutu Ivana Pavla II. za studij braka i obitelji, u nazočnosti kardinala Gerharda Müllera.
Tko god ga poznaje zna koliko je pozornosti i osjećaja mladi krakovski kardinal uložio u poznavanje bračne etike s kršćanskoga stajališta. Niz o “teologiji tijela”, koji će poslije postati jedno od glavnih točaka učiteljstva Ivana Pavla II., proizlazi iz toga razdoblja. I upravo se iz toga rađa dugo pismo koje je 1969. godine poslao Pavlu VI. kao potporu nauku enciklike, a koju je autor spomenute knjige pronašao u crkvenim arhivima u Krakowu.
Kardinal Müller je pak, osim što je podsjetio da nije moguće shvatiti seksualni život odvojeno od dostojanstva osobe, i od činjenice da su djeca Božji dar, a ne proizvod samovoljne želje roditelja, istaknuo također posebnu vezu koju je enciklika Humanae vitae uspostavila između pape Pavla VI. i budućega pape Ivana Pavla II. Jer, kako je rekao, “proročku” vrijednost dokumenta valja raspoznati i u svetosti njegova autora i njegova branitelja biskupa i pape.

Izvor: Crkva na kamenu/RV