Kardinal Sarah predvodio slavlje Stepinčeva u Rimu

Foto: Cnak

RIM – U utorak, 9. veljače, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu proslavljen je blagdan blaženoga mučenika Alojzija kardinala Stepinca. Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. U koncelebraciji su bili vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda sv. Jeronima, vlč. Marko Škraba, vicerektor, novoimenovani duhovnik Zavoda p. Alan Modrić, mons. Janusz Blachowiak iz Državnoga tajništva Svete Stolice, Javier Canosa, rektor Međunarodnog crkvenog Zavoda Sedes Sapientiae u Rimu, djelatnici u dikasterijima Svete Stolice te dvadesetak drugih svećenika.
Na Misi su bili također i Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Italiji, te drugi diplomatski djelatnici.
Na početku euharistijskoga slavlja riječi dobrodošlice uputio je rektor Đurin. Pozdravljajući osobito kardinala Saraha uočio je kako je njegov život umnogome sličan onom blaženoga kardinala Stepinca. Naime, za vrijeme njegova službovanja kao nadbiskupa u Gvineji i on se morao suočiti s totalitarizmom marksističke orijentacije.
U svojoj homiliji Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata osvrnuo se na duhovni profil kardinala Stepinca. Istaknuo je kako je ostao veoma zadivljen likom blaženoga Alojzija kojega Crkva nudi svijetu kao svijetlu figuru dobra i model svetosti kojega treba nasljedovati. Uspoređujući lik blaženoga Stepinca s riječima iz Svetoga Pisma pročitana u misnim čitanjima, Prefekt Kongregacije ustvrdio je kako je kardinal Stepinac bio pravednik čija je duša sada u ruci Božjoj.
Svojim je pjevanjem slavlje uzveličao zbor svećenika studenata iz Zavoda sv. Jeronima uz orguljašku pratnju Alessandra Albenga, dok su kod oltara posluživali hrvatski bogoslovi salezijanci.

Izvor: Crkva na kamenu