Katehetski dan u “Emausu”

Foto: www.md-tm.ba

POTOCI – Na Katehetskom danu koji je u Emausu, duhovnome centru u Bijelome Polju, organizirao Katehetski ured naših biskupija 5. travnja 2018. sudjelovalo je 100 vjeroučitelja s područja ovih dviju biskupija. Tema skupa bila je “Roditeljsko ponašanje i odgoj u obitelji kao simptomi dječjega ponašanja u školi – prepoznavanje i odgojno djelovanje”. Nakon okupljanja i pozdrava u 9,30 sati, uslijedilo je stručno izlaganje o navedenoj temi. O izazovima pred kojima se nalaze roditelji u odgoju djece govorio je dr. don Ante Pavlović, ravnatelj Katehetskoga ureda. Pored naglih društvenih promjena koje uzrokuju pritisak zbog nametnutih kriterija uspješnosti te podjednako zahvaćaju i djecu i roditelje, i urbane i ruralne sredine, umijeće je postati i ostati svome djetetu autoritet i ujedno pratitelj na njegovu vlastitome putu odrastanja. Tu je neizostavan odgoj u vjeri gdje ulogu roditelja ne može preuzeti Crkva, a ni ulogu Crkve roditelji, nego je potrebna kooperacija između obitelji, škole i Crkve.
O važnosti prepoznavanja rizičnoga i problematičnoga ponašanja djece u školi i odgovarajućega odgojnog djelovanja govorila je mr. sc. Sandra Jovanović Miljko. Ukazujući na različite stilove roditeljskoga odgoja, psihologinja Sandra nastojala je upoznati nas sa simptomima koje kod djece možemo prepoznati i pratiti kako bismo im, uz pomoć stručnih službi škole, mogli pružiti adekvatnu pomoć.
Uslijedio je rad u skupinama gdje smo mi vjeroučitelji prema postavljenim motivirajućim zadatcima, mogli analizirati svoj rad ili slične situacije s kojima se u svome odgojnom radu susrećemo. Ovo je bio koristan trenutak izmjene iskustava i prepoznavanja izazova pred kojima se danas nalaze vjeroučitelji. Nakon dinamične plenarne diskusije ovo smo zajedništvo nastavili blagujući u radosnom susretu onih kojima jest i treba ostati isti cilj: navještaj Radosne vijesti Uskrsloga Krista.

s. Branka Perković

Izvor: Crkva na kamenu