Kočerin proslavio 150 godina župe

Foto: kocerin.info

U Kočerinu je bilo uistinu svečano na uočnicu blagdana sv. Petra i sv. Pavla 28. lipnja i na sam blagdan 29. lipnja. Naime, tada je službeno proslavljen jubilej – stoljeće i pol župe Kočerin. Misno slavlje predvodio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK. U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika koji su nekada djelovali u župi ili su rodom iz nje. Ulazna procesija prošla je predvorjem crkve uz ministrante, bogoslove, misnike, nadbiskupa i mlade folkloraše HKUD Kočerin koji su nosili fotografije svih svećenika i časnih sestara koji su djelovali u župi od njezina osnutka.
Nakon molitve pred kipom sv. Petra, koju je izrekao župni vikar fra Velimir Mandić, uslijedilo je misno slavlje. Nadbiskup je na primjerima života apostolskih prvaka u homiliji povezivao naše živote s njihovim evanđeoskim djelovanjem. Liturgijsko pjevanje animirali su mladi članovi sadašnjega zbora Frame, te članovi prijašnjih naraštaja toga zbora mladih. Kočerinski župnik fra Mario Knezović po završetku svete Mise izrekao je zahvale i čestitke, kako vjernome puku, tako i pastirima koji su svojom žrtvom bili sijači Božje riječi.
U ime Hercegovačke franjevačke provincije čestitku je izrekao fra Jozo Grbeš, provincijal. Nakon toga je o novonačinjenoj župnoj monografiji progovorio dr. fra Robert Jolić, njezin autor uz uredništvo župnika dr. fra Marija Knezovića.
Nakon svete Mise slavlje je nastavljeno ispred crkve. Bio je priređen domjenak za sav puk, njih oko dvije i pol tisuće, te glazba uz Tamburaški sastav “Dukati”. Čula se ganga, zaplesalo kolo i puštale suze radosnice.
Na sam blagdan, 29. lipnja, svete Mise predslavio je fra Ivan Boras, bivši kočerinski župnik. A duhovnu pripravu kroz trodnevnicu vodili su fra Miro Šego i fra Ivan Landeka, bivši kočerinski župnici.

Izvor: Crkva na kamenu