Kod svetoga Ante na Buškom jezeru

Foto: Cnak

GRABOVICA – Na poziv župnika župe Grabovica don Blaža Ivande korisnici Caritasovih radionica za osobe s invaliditetom boravili su u Grabovici 13. lipnja i sudjelovali u proslavi svetoga Ante Padovanskoga, župnog patrona ove župe. Župa Grabovica jedna je od šest župa u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji koja je posvećena ovom omiljenom svecu Katoličke Crkve kojega vjernici u Hercegovini posebno štuju i rado se utječu njemu u zagovor, te se kroz trinaest utoraka pripremaju za proslavu njegova spomendana.
Velik broj vjernika susjednih župa buškoblatskoga kraja zajedno s domaćim vjernicima sudjelovao je u proslavi spomendana sv. Ante. Među njima su bili i korisnici iz Caritasovih radionica Nazaret, Emanuel i Betlehem zajedno sa svojim instruktorima te dr. don Antom Komadinom, ravnateljem Caritasa hercegovačkih biskupija. Oni su se predstavili svojim rukotvorinama koje su vjernici imali prigodu pogledati i kupiti nakon svete Mise.
Svetu Misu predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije u koncelebraciji sa župnicima susjednih župa. Govoreći o životu ovoga sveca biskup je naglasio kako je sv. Ante, veliki propovjednik i naučitelj, u svome kratkom ovozemaljskom životu učinio mnoga velika djela. Naglasio je kako je ljubav ona koja čovjeka mijenja i preporađa te da je ljubav prema siromasima i zapostavljenima sv. Antu mijenjala i činila ga sve svetijim. Sv. Ante bio je ponizan, skroman i blag čovjek, koji je Boga upoznao srcem i to svjedočio u svakodnevnom životu. U jednom svome govoru sv. Ante je rekao: “Ovdje na zemlji ljubav je oko duše i tim okom može se vidjeti iza svakoga zastora.”
Svetom je misnom slavlju prethodila svečana procesija sa svečevim kipom kroz dvorište župne crkve uz pjevanje Litanija Svih svetih. Pjevanje je tijekom liturgijskoga slavlja animirao domaći župni zbor pod ravnanjem župnika don Blaža Ivande i orguljaša Danke Šarića.
Po svršetku svete Mise dr. don Ante Komadina, ravnatelj Biskupijskoga Caritasa Mostar, koji ove godine proslavlja 35. obljetnicu svoga rada, okupljenim je vjernicima ukratko predstavio Caritasovu skrb za osobe s invaliditetom.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Blaž zahvalio je predvoditelju misnoga slavlja, biskupu Križiću, ravnatelju biskupijskoga Caritasa, don Anti Komadini, braći svećenicima, potom animatorima pjevanja te župljanima za pomoć u pripremama za blagdan. Zatim je župnik pozdravio sve iseljenike i hodočasnike, župnoj zajednici čestitao blagdan njihova zaštitnika, a biskupu Križiću darovao umjetničku sliku, rad akademskoga likovnog umjetnika Ante Čule.
Biskupijski Caritas Mostar srdačno zahvaljuje don Blažu Ivandi i Udruzi sv. Vinka iz Livna i Grabovice na srdačnom gostoprimstvu i ugodnom boravku u ovoj prelijepoj župi. Kako bi boravak u Grabovici našim korisnicima ostao u dugom sjećanju na povratku u Mostar obišli su i Eco selo Grabovica. Ljubazni domaćini ovoga sela pokazali su svoje veliko srce te vrući lipanjski dan Emanuelcima, Nazarećanima i Betlehemcima učinili posebnim i nezaboravnim.
D. Zelenika – K. Beljan

Izvor: Crkva na kamenu