Komemoracija Bleiburške tragedije

Foto: Cnak

Komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održana je 15. svibnja. Zbog pandemije COVIDA-19, komemoracija se održala na tri lokacije: Bleiburškom polju, Gradskom groblju Mirogoj i Udbini.
Koordinator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor BiH.
Program komemoracije na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu započeo je himnom Republike Hrvatske koju je izvela Klapa “Stina”. Uslijedilo je polaganje vijenaca. U ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske vijenac su položili kod Središnjeg križa predsjednik sabora Goran Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman i izaslanstvo, a u ime Počasnoga bleiburškog voda vijenac je položila delegacija predvođena Vicom Vukojevićem, predsjednikom Voda. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba.
Islamsku dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić, a katoličku molitvu za žrtve predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan.
Msgr. Bogdan naglasio je da hrvatski narod, među mnogim narodima koji komemoriraju ovu obljetnicu, oživljava povijesnu memoriju o značenju koje je za njega imao svibanj 1945. “Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode.  To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnoga pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika. Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana…  Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 76. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugoga svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće”, rekao je biskup Bogdan istaknuvši da žrtve Bleiburga i Križnoga puta dugo nisu imale pravo na javni spomen i znamen u svojoj domovini.
U isto vrijeme održana je molitva kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu, uz polaganje vijenca, u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu. Molitvu je predvodio voditelj fra Pavo Dominković.
Na Udbini se od 12,15 slavila sveta Misa na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika koju je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Izvor: Crkva na kamenu