Kraljica Mira i Majka milosrđa

Foto: CNAK

HRASNO – Druga nedjelja mjeseca svibnja – Majčin dan – tradicionalno je hodočašće i godišnje slavlje Kraljice Mira u Hrasnu, Gospinu svetištu Trebinjsko-mrkanske biskupije od 1977. godine. Toga je dana svetište odisalo pobožnošću, duhom obraćenja i pokore očitovanim kroza sakrament pomirenja i vjerničkim, a iznad svega euharistijskim zajedništvom.
Više tisuća hodočasnika iz župa ove Biskupije, iz župa neretvanske doline, iz Dubrovačke biskupije i iz drugih župa, okupilo se danas oko nebeske Majke, Kraljice Mira. Dolazili su autobusima (trinaest), mnoštvom automobila, biciklima, motorima, pješice. “Evo nam, Majko, tvojega čuda; svijeta mnoštvo hrli odsvuda; cestom i stazom u Hrasno danas.” I ove godine s nama su bili pripadnici 113. šibenske brigade, koji su pohodili Stolove, položili cvijeće, upalili svijeće i pomolili se kod spomenika za svoje poginule suborce te sudjelovali u ovom slavlju. Ovogodišnje hodočašće i slavlje Kraljice Mira događalo se u Svetoj godini milosrđa pa je to, na poseban način, izraženo i kroz brojno pristupanje sakramentu svete ispovijedi. Ovo je svetište jedno od mjesta u kojemu se, kroz “vrata milosrđa” može dobiti potpuni oprost u ovoj Svetoj godini. Po dolasku u Svetište hodočasnici su mogli čuti voditelja don Milenka Krešića koji je davao potrebne informacije i vodio program prije svete Mise posebno naglašavajući Godinu milosrđa, mogućnost svete ispovijedi i potpunoga oprosta te pozivajući svećenike da se odmah stave na raspolaganje vjernicima za svetu ispovijed što su oni i činili. Očito su hodočasnici prihvaćali što je govorio pa su redovi bili dugi mnoštvom onih koji su se željeli ispovjediti. Zato je biskup Ratko Perić, apostolski upravitelj ove biskupije, koji je i ove godine predvodio misno slavlje, zamolio svećenike da radije ostanu na raspolaganju za svetu ispovijed nego da idu u koncelebraciju, što se pokazalo kao dobar potez, jer je bilo mnogo hodočasnika koji su se htjeli, ovom prigodom, ispovjediti i zadobiti opći oprost pa je ispovijedanje trajalo tijekom cijele Mise.
Uslijedio je dolazak Biskupa na vanjski oltar uz pjesmu Gospi i pozdrav upravitelja svetišta te početak svete Mise. Umjesto pokajničkoga čina bila je pokornička procesija na Gradinu do kipa Kraljice Mira: križ, svijeće, desetine ministranata iz mnogih župa ove biskupije, svećenici, Biskup, časne sestre i svi koji su mogli i željeli ići u procesiji. Procesijski hod pratile su Gospine litanije koje su i ove godine pjevali don Marko Šutalo i Dragan Šimunović (župa Aladinići). Po dolasku na Gradinu do kipa otpjevana je prva strofa Himne Kraljici Mira te izmoljena Posvetna molitva i blagoslov vozila i vozača. Potom je slijedilo spuštanje niz Gradinu uz pjesmu ostalih strofa Himne. Misa je nastavljena sa Slava Bogu na visini. Liturgijska čitanja pročitali su župljani župe Hrasno, bogoslov Antonio Krešić i Andrijana Krešić, a u molitvi vjernika sudjelovali su župljani župa Hrasno i Neum. U koncelebraciji je bilo 10-ak svećenika, a đakon don Ilija Petković otpjevao je evanđelje. Pričešćivalo je trinaest svećenika. Liturgijsko je pjevanje predvodila “stara ekipa” iz Hrasna pjevajući pučke pjesme koje je vjerni puk glasno prihvaćao i pjevao. Misno slavlje potrajalo je oko dva sata u ozračju pobožnosti, reda i mira. Na kraju svete Mise, župnik i upravitelj svetišta kratko je zahvalio ocu Biskupu, svećenicima i svima koji su, na bilo koji način, bili uključeni u pripravu, organizaciju i realizaciju ovoga slavlja te pozvao Biskupa, svećenike, časne sestre i uzvanike na zajedništvo oko stola u župnoj dvorani. Hodočasnici su se okrijepili onim što su sami donijeli ili u šatorima na ulazu u svetište.
U popodnevnom programu nastupili su zborovi, mladi i djeca iz nekoliko župa, a sve je umješno vodio don Mladen Šutalo. Program je trajao nešto više od sat vremena, a završio je kratkom molitvom i zahvalom te pozivom na ponovni susret.
U razgovoru s hodočasnicima osjetila se radost i zadovoljstvo zbog ovoga susreta i zajedništva. Njihova ocjena, “prelijepo”, možda i jest izraz subjektivnoga gledanja ali pokazuje koliko je malo potrebno našemu vjerniku da se osjeti sretno i radosno u ovakvim susretima. Neka nebeska Majka, Kraljica Mira i Majka milosrđa, naše molitve, dobre i plemenite nakane preporuči svome Sinu koji je “lice milosrdnoga Oca” te i mi, u svome životu, živimo i svjedočimo milosrđe jedni prema drugima!

Izvor: Crkva na kamenu