Kraljice mira, čuj našu molitvu

Foto: Cnak

HRASNO – U drugu nedjelju u svibnju kršćanska se zajednica iz mnogih dijelova Hercegovine okuplja oko Kraljice mira u njezinu svetištu u župi Hrasno. Ove godine u nedjelju, 13. svibnja, bilo je to na Majčin dan i na obljetnicu ukazanja Gospe Fatimske. Na ovo se mjesto hodočasti od 1977. godine kada je župnik don Stjepan Batinović, utemeljitelj svetišta, postavio kip Kraljice mira na Gradinu poviše župne crkve. Don Stjepan je tada pozvao msgr. dr. Petra Čulu, biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskoga administratora Trebinjske biskupije, da na 60. obljetnicu ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi blagoslovi Gospin kip. Biskup Čule proglasio je tom prigodom Svetište Kraljice mira u Donjem Hrasnu središnjim marijanskim svetištem Trebinjske biskupije.
Kao i svake godine mnogobrojni vjernici stizali su u Hrasno od ranih jutarnjih sati. U 9 sati započeo je program za hodočasnike kojega je vodio don Milenko Krešić. Pri dolasku pozdravljao je hodočasnike, pozivao svećenike da budu na usluzi za svetu ispovijed i govorio o povijesti Trebinjske biskupije i ove župe, o Svetištu i njegovu utemeljitelju. Na ulasku u Svetište pozdravljeni su članovi udruga i ratnih postrojbi koje su branile i ove prostore: Udruga Klub 61. lako artiljerijski divizijun protuzračne obrane iz Koprivnice, članovi 113. šibenske, 114. splitske, 116. metkovačke, te 4. gardijske brigade. Prije dolaska u Svetište, otišli su na Stolove gdje su, kod spomenika, položili vijence i cvijeće te se pomolili za svoje poginule suborce. Molitvu je predvodio vlč. Ozren Bizek, župnik župe Peteranec i vojni kapelan za policiju i vojsku u varaždinskoj županiji koji je sudjelovao i u koncelebraciji. Udruga Klub 61. LAD PZO iz Koprivnice organizirala je u prostoru Svetišta izložbu s nazivom “Nekad i sad” koja govori o doprinosu ove postrojbe Domovinskome ratu. Pokroviteljica izložbe, koja će biti prikazana i u nekoliko gradova u Hrvatskoj, jest predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.
Misno slavlje u 11 sati predvodio je vojni biskup u BiH msgr. Tomo Vukšić uza suslavlje 14 svećenika. Na početku misnoga slavlja sve je pozdravio župnik don Antun Pavlović i pozvao vjernike da se s biskupom, svećenicima, časnim sestrama i ministrantima upute u procesiji na Gradinu gdje je biskup Tomo izmolio posvetnu molitvu i blagoslov. Župni zbor pjevao je Litanije i animirao pjevanje tijekom svete Mise.
U svojoj homiliji biskup Tomo istaknuo je da se vjernici u Hrasnu od 1977. okupljaju oko Gospe da joj zahvale što je, svojom suradnjom s voljom Božjom, svijetu rodila Spasitelja, Kralja mira, Kneza mironosnoga. Vjeruju da je ona, baš zato što je majka Kralja mira, s pravom nazvana Kraljicom mira, te ju zato mole, da svojim zagovorom isprosi svakom čovjeku Božju milost obraćenja i duhovnoga mira, kao temelj i polazište onoga društvenog.
Kao što je Isus živio u svijetu ali nije bio od svijeta, odnosno nije se ponašao kako je svijet očekivao, tako je i njegova majka Marija živjela s ljudima, ali drukčije. Tako je i nama kršćanima zadaća da u ovome svijetu slijedimo Isusa i Mariju, živeći drugačije, posvećujući sebe i druge Isusovoj istini, svjesni da smo poslani u svijet i svjesni svoje obveze da budemo svjedoci Isusove istine.
Nakon počasti Domovini, pjevanjem Lijepe naše, uslijedio je Biskupov blagoslov i pjesma Kraljice neba. Biskup, svećenici, časne sestre i gosti pozvani su na zajedništvo za obiteljskim stolom u župnoj dvorani, a u popodnevnim satima već tradicionalno uslijedio je kulturno-duhovni program uz grupu Kamen i nastupe župnih zborova i skupina. Program je vodio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna.

Izvor: Crkva na kamenu