Kratke ekumenske

Papa Franjo i moskovski patrijarh Kiril mogli bi se sastati po drugi put (prvi put u Havani na Kubi 12. veljače 2016.). Volokolamski mitropolit Hilarion Alfejev, predstojnik Odjela Moskovskoga patrijarhata za vanjske poslove, izjavio je 16. listopada 2021., da nije određen ni datum, ni mjesto, ni teme. Ali da se na tome radi.
* Samo je jedno sigurno, prema mitropolitu: ne će biti susreta u Rusiji.

Patrijarh Bartolomej na sveučilištu Notre Dame u South Bendu, 160 km od Čikaga, u Gospinoj bazilici primio je 28. listopada doktorsku diplomu honoris causa – počasni doktorat. U svom govoru istaknuo je da se kao ekumenski patrijarh susreo s papom Franjom 12 puta u ovih 8 godina Papina pontifikata. I u Carigradu i u Rimu i na drugim mjestima.
* Patrijarh Bartolomej održao je predavanje o klimatskim promjenama.

Mitropolit Joanikije, crnogorsko-primorski, izjavio je 29. listopada da je Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne Crkve i vlade Crne Gore blizu usuglašenju, ali da još nije određen ni datum ni mjesto potpisa. Dodao je također da je SPC jedina pravoslavna Crkva koja nema ugovora s državom. On kaže da ima dovoljno strpljenja.
* Najprije je bio usuglašen datum i mjesto potpisa Temeljnoga ugovora: svibanj u Beogradu. Pa je odgođen datum potpisa za svršetak listopada 2021. Evo sada nije više usuglašen ni datum ni mjesto ni potpis! Samo je usuglašeno strpljenje.