Krist Kralj svega stvorenja

Foto: Cnak

ČITLUK – Župa Krista Kralja u Čitluku proslavila je u nedjelju, 26. studenoga, svoga nebeskog zaštitnika. Za proslavu patrona vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Misna slavlja kroz tri dana priprave kao i svečanu svetu Misu na samu proslavu u 11 sati predslavio je fra Josip Ikić, član franjevačke provincije Bosne Srebrene, u koncelebraciji sa župnikom fra Mirom Šegom.
Sveto misno slavlje svojim valovima do svojih vjernih slušatelja prenosila je Radio Marija. Program duhovne obnove uoči proslave Krista Kralja započeo je u petak, 24. studenoga. Svaki dan u 17 sati bilo je prigodno predavanje, zatim molitva krunice, a u 18 sati sveta Misa. Nakon misnoga slavlja bilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Svetkovinu Krista Kralja slavimo u posljednju nedjelju crkvene godine, prije početka Došašća. Tu je svetkovinu ustanovio papa Pio XI. u svojoj enciklici Quas Primas 11. prosinca 1925. Bio je to njegov odgovor na tadašnji rast sekularizma te širenje bezbožnoga nacizma i komunizma koji su nijekali Kristov suverenitet. Povod je bila proslava 1600. godišnjice prvoga ekumenskoga koncila održanog 325. godine u Niceji. Puno ime blagdana je Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja. Svetkovina se slavila posljednje nedjelje listopada, a nakon Drugoga vatikanskog koncila papa Pavao VI. premjestio ju je 1969. na posljednju nedjelju crkvene godine, prije početka Došašća, što je obično krajem studenoga. Odabrano mjesto u kalendaru želi vjernika podsjetiti da je Krist i njegovo nebesko kraljevstvo cilj vjerničkoga zemaljskog putovanja. I Došašće vjernika podsjeća na konačni dolazak Krista Kralja, na kraju svijeta. Kristovo kraljevstvo je početak i cilj cjelokupne povijesti i svakoga čovjeka.

Izvor: Crkva na kamenu