Križ i ikona na dar

Foto: www.cdm.me

U Baru, u središtu grada, 3. rujna 2017., posvećena je novopodignuta katedrala u čast sv. Petra apostola. Koncelebriranu svetu Misu predvodio je i posvetu obavio nadbiskup u miru msgr. Zef Gashi. U koncelebraciji je sudjelovao novi barski nadbiskup msgr. Rrok Gjonlleshaj, apostolski nuncij u Crnoj Gori msgr. Luigi Pezzuto, desetak drugih biskupa i oko četrdeset svećenika, uz mnoštvo naroda.
Msgr. Gashi u propovijedi je rekao: “Ovo je grad u kojem vjekovima ljudi raznih vjera žive u skladu, što je više od suživota.”
U svojoj zahvali na kraju slavlja msgr. Gjonlleshaj istaknuo je: “Katedrala je postavljena u središtu Bara i to će svim ljudima dobre volje pomoći da se još više zbližimo međusobno, da živimo sjedinjeni u radosti kao braća i sestre.”
Preosvećeni arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović bio je nazočan obredima i na kraju, u ime srpskoga patrijarha Irineja, čestitao nadbiskupu Gjonlleshaju i Barskoj nadbiskupiji te uručio darove: Kristov križ i Bogorodičinu ikonu s Kristom. Mitropolit je podsjetio da je sv. Petar priznao Krista kao Mesiju i Sina Božjega i na toj je ispovijesti vjere Krist sagradio Crkvu svoju koju ni vrata paklena ne će nadvladati. Uručujući darove mitropolit je kazao: U znaku raspeća Bog je sebe otkrio kao vječnu ljubav, žrtvovavši se za život svijeta. Zato je dobro da ovaj časni križ koji nas je sjedinio jednom za svagda, nastavlja da nas kršćane sjedinjuje na ovim prostorima. Njegova nas vertikala sjedinjuje sa živim Bogom a horizontala jedne s drugima. Neka Gospodin blagoslovi vaše djelo i hram koji je ukrasio ovaj drevni grad Bar, kao i odnedavno hram sv. Ivana Vladimira (970.-1016., knez Duklje, mučenik).
– U Baru, uz eminentno katoličko slavlje, bio je i pravi ekumenski događaj. I u riječima i u gestama. Po takvim se gestama i riječima liječi ova naša ranjena ekumena.

Izvor: Crkva na kamenu