Krizma u župi Zagorje

Foto: Cnak

ZAGORJE – U subotu, 12. svibnja 2018., kada je spomendan jednoga od trojice hrvatskih svetaca sv. Leopolda Bogdana Mandića, slavljena je u 11 sati u župi Gospe od Zdravlja u Zagorju sveta Misa pod predsjedanjem generalnoga vikara don Željka Majića. On je tom zgodom, s ovlašću biskupa Ratka Perića, podijelio i sakrament svete krizme za 17 krizmanika. Dvoje njih pozdravilo je biskupova izaslanika darovavši mu buket cvijeća, što ga je on odmah predao da se stavi pred Gospin kip, a svoju dobrodošlicu krizmatelju don Željku izrazio je i župnik don Ante Ivančić Bikić. Za vrijeme ovoga misnog i krizmenog slavlja pjevao je Župni zbor, što ga uvježbava i upućuje u ljepotu glazbenoga svijeta sam župnik.
Don Željko se u svojoj propovijedi najprije osvrnuo na životni put našega sv. Leopolda Bogdana, koji je rođen u Herceg Novom 12. svibnja 1866., kao redovnik kapucin zaređen za svećenika 20. rujna 1890., a preminuo 30. srpnja 1942. Nakon kratkoga boravka u Zadru, Kopru i Rijeci, po volji svojih poglavara bio je određen za Padovu, gdje je kroz dugi niz godina ispovijedajući vjernike i vršeći sve ostale svoje dužnosti postigao svetost. Posebno se osvrnuo na brojnu obitelj Mandić, čiji su korijeni iz Zakučca kod Omiša, u kojoj je Bogdan bio dvanaesto dijete. Tu je činjenicu usporedio s našim današnjim stanjem naroda kada se manje rađa i kada se odlazi iz vlastite domovine negdje drugdje u potrazi za poslom i boljim standardom. Potaknuo je sve prisutne u crkvi da se pomole Bogu po zagovoru ovoga našeg sveca, koji je volio svoj hrvatski narod i svoju Crkvu, da nas zagovara kako bismo znali pravilno izvršiti sve svoje dužnosti, od kojih su i one vezane za podizanje potomaka i ljubav prema domu i domovini. Iz tih razloga dva puta je dovezeno neraspadnuto Leopoldovo tijelo među nas Hrvate i vjernike kako u njegov rodni Herceg Novi tako i drugdje.
Na kraju ovoga misnog slavlja zahvalu Bogu izrekao je uime svih nazočnih vjernika, krizmanika i svećenika župnik don Ante. Zaželio je da krizmanici nastave svoj životni hod i tijek sa sedam darova Duha Svetoga: mudrosti, razumom, savjetom, jakosti, znanjem, pobožnosti i strahom Božjim. Zahvalio je i don Željku na svemu kao i prisutnim župnicima na prisuću: fra Marinku Leki iz Rakitna, don Slavenu Ćoriću iz Sutine, župniku i dekanu fra Mladenu Vukšiću iz Posušja, don Joki Blaževiću iz Vinjana i don Iliji Drmiću iz Vira.
Na kraju ovoga slavlja uslijedilo je fotografiranje 17 krizmanika sa svojim krizmateljem i župnikom, što će biti vidljiva uspomena na ovaj veliki duhovni i Duhov događaj, a ona uspomena utisnuta u njihove duše, preslikana u njihova srca neka uvijek bude vidljiva i poticajna na dobro svakome s kime budu u svakidašnjem životu djelovali, radili i živjeli.
Župnik je svoje goste počastio i ručkom u posuškoj Astoriji, nakon čega je don Željko otputovao u selo župe Gradina – Krućeviće na slavlje Mise s blagoslovom obnovljene tamošnje crkve.

Izvor: Crkva na kamenu