Križni put uz Hum

Foto: Cnak

MOSTAR – Na Veliki petak, 7. travnja, brojni vjernici iz mostarskih župa i okolice sudjelovali su na pobožnosti Križnoga puta uz brdo Hum u Mostaru. U pobožnosti je sudjelovao i mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić sa svećenicima, redovnicima i redovnicama grada Mostara. Postaje križnoga puta molili su i križ nosili vjernici mostarskih župa: Marija Majka Crkve – Katedrala, Sv. Ivan Apostol i Evanđelist – Centar – Zalik, Sv. Petar i Pavao, Sv. Matej Apostol i Evanđelist – Rudnik, Sv. Toma Apostol – Bijeli Brijeg, Sv. Marko i sv. Luka, Cim – Ilići, a njima su se pridružili i branitelji i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Podno križa na Humu vjernicima se prije blagoslova prigodno obratio i biskup Petar: “Ako vam kažem da je danas petak, ne ću reći ništa novo. Svi to znate. Međutim, kršćani katolici danas obilježavaju Veliki petak, dan kad je Isus Krist umro na križu. Zar je smrt jednog čovjeka tako važna? Što ovu smrt čini tako značajnom? Što je u tome toliko značajno da je očito vrijedno odbaciti sve samo da bi se posvetilo smrti ovoga čovjeka? Njegovoj smrti na križu?” Biskup dalje nastavlja: “Činjenica da je Isus nepravedno umro na križu nije obična nesreća. Prije nego što je umro, više je puta rekao da će se upravo to dogoditi. Morat će mnogo pretrpjeti u Jeruzalemu i bit će ubijen. I na kraju je rekao: ‘Jer Sin čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge’ (Mk 10,45). To je cilj njegova života, da umre u ime drugih. Krivo je optužen, krivo osuđen na smrt. A ipak je sve to svjesno preuzeo na sebe. Bog nam u Bibliji govori da smo mi grješnici. Ali, Bog nas ne želi zauvijek izgubiti. Isus, Sin Božji, jedini nevin, pravedan i bez grijeha, preuzima na sebe našu sudbinu, plaća svojom krvlju cijenu našega otkupljenja. Razumijemo li ovaj čin Božje ljubavi prema nama?”
Na kraju je okupljenima poručio: “Nije slučajno što se kršćani danas, u petak, spominju Isusove smrti. Ovaj dan obilježava sjećanje na značajnu smrt koja odlučuje o životu svakoga od nas. Čovjek na križu ti doziva: Kojoj skupini pripadaš? Onima koji se rugaju ili onima koji se priznaju mojima? Razmislimo o tome, jer to će odlučiti o našem životu, sadašnjem, a još više onom budućem. Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo tebe. Jer si svojim svetim križem svijet otkupio.”

Izvor: Crkva na kamenu