Ljubav i zajedništvo

Foto: Cnak

MOSTAR – Drugi dan Božića Crkva slavi Isusova ljubljenog učenika sv. Ivana, apostola i evanđelista. Ove godine na taj dan slavili smo i Svetu Obitelj. Ljubav i zajedništvo, simboli ova dva blagdana, sjedinili su se na misnome slavlju u nedjelju, 27. prosinca, u župi Centar-Zalik, mostarskoj župnoj zajednici kojoj je zaštitnik upravo sv. Ivan. Središnje svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić. U suslavlju bili su župnik don Mladen Šutalo, kapelan don Ilija Petković, katedralni župnik don Luka Pavlović i biskupov tajnik don Domagoj Markić. Župnik don Mladen izrekao je dobrodošlicu biskupu Petru, svećenicima i vjernicima te pozdravio sve koji su pratili izravni prijenos svete Mise na Radioteleviziji Herceg-Bosne. Vokalno-instrumentalni sastav “Otkrivenje” najljepšim božićnim skladbama pratio je misno slavlje. Čitanja i molitvu vjernika pročitali su članovi župne zajednice, a Evanđelje je navijestio župnik.
Biskup Petar u homiliji govoreći o sv. Ivanu, evanđelistu ljubavi, ističe poruke ljubavi koje nam je u svome Evanđelju ostavio, osobito ljubav Isusa Krista prema čovjeku te dvije zapovijedi ljubavi. Ivan nas potiče da svoj život preobrazimo ljubavlju. A ako neku stvarnost povezujemo s ljubavlju, onda je to obitelj. Mi kao Crkva jedna smo velika obitelj unutar koje se nalaze manje obitelji – župne zajednice. Božić je slavlje obitelji, jer se u obitelji rodio Isus Krist. Isus je izabrao obitelj kao prvo mjesto svoga utjelovljenja, došao je u obitelj na ovaj svijet i tako rekao da ovom načinu života. Četrdeset dana nakon Isusova rođenja Marija i Josip donijeli su dijete u Hram, svjesni da to dijete ne pripada njima nego Bogu. Znamo da roditelji dijete donose na svijet, ali trebamo biti svjesni da je ono prije svega Božje stvorenje. Život u obitelji nije uvijek onakav kakav bismo mi htjeli, kakav smo zamišljali. Zbog toga se trebamo utjecati Bogu, a tu je i Crkva i župne zajednice koje štite obitelj, roditelje i dijete. Obitelj bi trebala biti glavna briga naše župe, Crkve i našega društva. Potrebno je učiniti sve kako bismo mlade ohrabrili da osnivaju obitelj i kako bismo te obitelji pratili. Obitelj je mjesto gdje se polažu temelji vjere. Molimo da obitelj bude i dalje mjesto za Boga i za bližnje. Dajmo Bogu mjesto u svojemu životu, svojim obiteljima, u vlastitim izborima, odgojnoj zadaći, u našim obiteljskim odnosima. Samo ćemo na takav način moći živjeti stvarnost Svete Obitelji.
Na radost svih župljana u prošloj je godini župnik don Mladen započeo renoviranje i proširivanje prostora koji služi za slavljenje svetih Misa. Ova župna zajednica, koja broji oko 20.000 vjernika, i obuhvaća centar grada, bila je do sada u veoma malome prostoru. Još uvijek traje renoviranje ali vjernici su radosni što su ovaj Božić slavili svetu Misu “u suhome”, u zatvorenu prostoru. Crkva Kristova Uskrsnuća ostaje naša velika nada za čiju se izgradnju svaki dan moli u ovoj župi i prikupljaju novčani prilozi. Župni pokreti, žive zajednice koje djeluju u župi, animatori, ministranti, pjevači, čitači zaista su pravi pokretač ove velike zajednice ljubavi i pravi primjer zajedništva.
Upravo je njima na kraju misnoga slavlja zahvalio i župnik don Mladen kao i biskupu Petru na slavljenju svečane svete Mise i svim prisutnim svećenicima. Biskup je zatim blagoslovio djecu i podijelio svečani blagoslov svima prisutnima.

Izvor: Crkva na kamenu