Ljubušaci časte mučenicu sv. Katu

Foto: www.ljportal.com

LJUBUŠKI – Procesijom kroz uže središte grada započeo je blagdan sv. Kate, djevice i mučenice, zaštitnice Ljubuškog, a nastavljen je u crkvi svečanom svetom Misom koju je predvodio fra Dane Karačić, bivši gvardijan i župnik na Humcu, sada župni vikar na Širokom Brijegu, uz koncelebraciju humačkoga gvardijana fra Darija Dodiga, župnika fra Ljube Kurtovića, fra Dražena Borasa koji je član provincije na službi u SAD-u, trenutačno u hrvatskoj župi bl. Alojzija Stepinca u Chicagu i veljačkoga župnog vikara fra Ivana Matijaševića.
Mnoštvo okupljenih vjernika predvođeno crkvenim službenicima i s framašima koji su nosili kip sv. Kate sudjelovalo je u procesiji kroz grad. Vjernici ovoga kraja posebno štuju sv. Katu, a pokazali su to i time što je crkva i ove godine bila premala da primi sve one koji su se došli pomoliti svojoj zagovornici koja im poručuje da se isplati dati život za Krista, jer Bog danas od nas traži da budemo mučenici koji će biti puni milosrđa i ljubavi prema onima s kojima živimo i koje susrećemo.
“Isus je rekao svojim učenicima, mene su mrzili i vas će mrziti, mene su progonili i vas će progoniti (usp. Iv 15,20) i tako je i bilo. U prvim stoljećima kršćanstva mnogi mladići i djevojke dali su svoju krv za Isusa Krista, a među njima je bila i sveta Kata iz Aleksandrije. Mnoge legende su ispričane iz njezina života. Bila je iz bogate obitelji, izvanredne prirodne ljepote, mudra, ničega se nije plašila i na kraju dala je svoj život za svoju vjeru, kao i sv. Lucija, sv. Vivijana, sv. Barbara i mnogi drugi. Svi su oni posvjedočili za Isusa Krista vlastitom krvlju i krv ovih mučenika bilo je sjeme novih kršćana. Znali su da ne mogu živjeli u ovome svijetu u duhu ovoga svijeta, ne mogu se prilagođavati svijetu. Mogli su ići linijom manjega otpora, sakriti se i ostati anonimni, ali ne, oni su dali svoje živote za Krista.”
Misno slavlje svojom pjesmom uzveličao je crkveni zbor sv. Kate pod ravnanjem Ivane Zrimšek Šaravanja. Na završetku slavlja u crkvi gvardijan fra Dario zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice crkve u Ljubuškom te propovjedniku fra Dani koji je na Humcu djelovao deset godina.
Lijepo vrijeme pogodovalo je da se nakon svete Mise nastavi s prigodnim druženjem u dvorištu crkve, gdje su se svi mogli okrijepiti uz topla domaća jela.

Izvor: Crkva na kamenu