Mađarska vlada ukinula pravno priznavanje transrodnih osoba

Foto: wikimedia.org

BUDIMPEŠTA – Novi zakon kojega je usvojila mađarska vlada definira spol na temelju kromosoma pri rođenju, čime su se poništile prethodne odredbe kojima je transrodnim osobama bilo moguće mijenjati spol i ime u službenim dokumentima, prenosi The Guardian. Vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana donijela je zakon na temelju 134 glasa za, 56 protiv te četiri suzdržana glasa.
Zanimljivo je kako je premijer Orban ovaj prijedlog zakona stavio na raspolaganje Parlamentu, premda je prethodno prihvaćen zakon u vrijeme pandemije koronavirusa kojim mu je omogućeno da “slobodno” vlada državom. Mnogi tvrde da je to učinio kako bi “ponizio” oporbu čiji su amandmani odbijeni te doprinio javnoj raspravi o promijeni spola.
Novi zakon naišao je na protivljenje LGTB udruga u zemlji i u inozemstvu, a oporbeni zastupnik Bernadett Szél opisao je zakon kao zlo. Čini se kako će to povećati netrpeljivost u državi, a sve zbog odluke da će transrodne osobe morati birati ime koje odgovara njihovu identificiranom spolu. Drugim riječima, u Mađarskoj će se Viktor uvijek zvati Viktor, pa i ako se osjeća kao Viktorija.

(Laudato)

Izvor: Crkva na kamenu