Majka Franziska Lechner i Blažena Djevica Marija

Foto: Cnak

Kao općenito u životu svetaca, a posebno utemeljitelja redova ili redovničkih zajednica, Gospa je uvijek bila prisutna i na mnogo načina sudjelovala da se ostvari Božje djelo. To se jasno očituje i u životu Franziske Lechner, utemeljiteljice Družbe Sestara Božje ljubavi. Prisutnost Marije posebno se očituje s obzirom na neke njezine dalekosežne životne odluke. U svojoj mladosti često je hodočastila u starodrevno bavarsko svetište Majke Božje u Altöttingu. Tu se u Kapelici milosti (Gnadenkapelle) njegovalo štovanje Majke Božje s posebnim nazivima. Rado se navraćala i u isusovačku crkvu u Ingolstadtu, gdje se nalazi preslika slike koja se prema tradiciji pripisuje sv. Luki. Pred tom slikom Franziska je iznosila svoje nakane. Original te slike nalazi se u crkvi Santa Maria Maggiore u Rimu.
Marijansku pobožnost je Franziska primila već u svojoj roditeljskoj kući. Obitelj Lechner njegovala je pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Omiljelo mjesto molitve i meditacije u kući bilo je podnožje ovećega drvenog raspela sa Žalosnom Majkom uz križ. Majka boli pod križem duboko se usjekla u njezino srce. U njoj je već od djetinjstva nalazila utjehu i svjetlo za svoju budućnost.
U traženju volje Božje za svoju budućnost Franziska se povjerila Gospi. Ona joj je bila pomoćnica i čuvarica, dok ju konačno nije dovela u Beč gdje je 1868. osnovala Družbu Kćeri Božje ljubavi. Majka Franziska osjećala se povlaštenom i cijeli život zahvalna Mariji što je smjela Bogu na slavu biti redovnicom i utemeljiteljicom Družbe. U Marijinoj školi rasla je i sazrijevala za djelo koje joj je Bog povjerio.
Poznate marijanske molitve Majke Franziske postajale su vrlo često zajedničkim molitvama sestara u različitim prigodama. Godine 1881. izabrala je Gospu pod naslovom Majka triput Divna – Mater ter Admirabilis zaštitnicom cijele Družbe. Ta se slika nalazi i na glavnom oltaru crkve u generalnoj kući u Beču. Njezin spomendan je 5. kolovoza.
Znakovito je da je upravo u nekadašnjem samostanu Marijina doma na Palama, u kojem su od 1911.-1941. živjele i karitativno djelovale sestre Blažene Drinske mučenice, nalazila kapelica posvećena Majci triput Divnoj. Na žalost, kada je pet sestara 1941. nasilno odvedeno iz samostana na križni put do Goražda, mjesta mučenja, četnici su samostan zapalili u kojem je izgorio i oltar Majke triput Divne, ali nije izgorjelo sjećanje na Mariju i pet sestara s Pala.

s. M. Sniježna Stjepandić, FDC

Izvor: Crkva na kamenu