Malena dječica i veliki Božić u Ravnome

Foto: Cnak

RAVNO – U malome selu Ravno, u Hercegovini, još uvijek živi duh dobrote i plamti u srcima malenih. Djeca iz Ravnoga običavaju na Badnji dan kolendavati. Kolenda je uobičajena u Dubrovniku. Dječica se okupe, posjete svaku kuću i zapjevaju božićne pjesme te tako čestitaju svakoj obitelji. Dobiju darove: slatkiše, igračke, a ponekad i novac. Novac podijele i kupe poneku sitnicu.
Ali ovaj Badnjak bio je poseban i blagoslovljen u Ravnu. Jedan dječak predložio je da prikupljeni novac daruju Maloj Mari. Ona je skromna i pobožna žena koja ima 90 godina. Živi u skromnoj kućici, sama. Ne priča puno, moli se i voli djecu. Ma, voli Mara svakoga. Sva su djeca prihvatila ideju i odnijela Maloj Mari novac. Pročulo se po selu kako su djeca pjevala Maloj Mari, a ona sretno pljeskala rukama. Cijelo jutro svi su hvalili djecu i njihovo dobro djelo. Prije Mise samo se o tome pričalo.
Na božićnoj Misi župnik don Pero Pavlović rekao je da su ovoga Božića dječica u župi učinila veliko djelo, a Mala Mara još veće. Došla je župniku i rekla: “Moj dumo, evo ovo oni meni donesoše pa ti ovako: pola za misije, za gladnu djecu, a ja bih od ove moje pole da rekneš dvije Mise. Neka jedna bude za zdravlje ove naše djece, a druga da dobro uče.” Svi su u crkvi zaplakali. Dok su oni plakali, Mara je gledala u njih i pitala se zašto plaču, jer ne čuje, stoji naslonjena u prvoj klupi i moli za župnika i djecu.
U Ravnom je malo djece, ali srca su im otvorena Malome Božiću koji ih je odveo do Mare koja već 90 godina živi u trpljenju za Njega, ali u miru i skromnosti. Učimo svi od Ravanjske djece kako jedna mrvica velikodušnosti pokreće cijelu lavinu ljubavi. Jer Mala Mara nije dar ostavila za sebe, nego je uzvratila ljubavlju misleći na potrebnije od sebe. Što je još bitno, nije zaboravila Maloga Božića, njemu je željela zahvaliti na ovoj našoj dječici pa je za njihovo zdravlje i za njihovo školovanje namijenila dvije Mise. Vjeruje Mara da je za njih jedino važno da su u Božjem zagrljaju.
Don Pero će učiniti baš kako je Mara zaželjela. Za misije će uplatiti kumstvo preko Udruge Zdenac, neka Mara, koja je cijeli život provela u Ravnu, školuje jedno dijete u nekoj od misijskih zemalja. Za našu djecu župnik će moliti da im ovo postane praksa, ne samo za Božić, nego da se odgajaju u ovom duhu plemenitosti i prenose ga na nas ostale. U današnjem svijetu sebičnosti ovo nam je svima dobra lekcija iz altruizma.

Izvor: Crkva na kamenu