Marija – čista, sveta, pobožna i Bogu odana

Foto: Cnak

RAVNO – Marijino je rođenje pretkazano i naviješteno u Starom Zavjetu. Nakon pada Adama i Eve u grijeh, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera ih iz zemaljskoga raja. Bog govori zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15).
Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.
Za crkveni je kalendar karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskoga života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu 8. rujna. Malu Gospu, koju je Bog odabrao od svih ljudi na zemlji i povjerio joj čast i zadaću rođenja samoga Boga. Začeta bez istočnoga grijeha, Marija je u potpunoj poniznosti vršila Božju volju, svjesna veličine dara kojim je obdarena, kao i odgovornosti koja joj je povjerena.
Također, u Marijinu čast kroz povijest građene su velebne i veličanstvene crkve, katedrale. I u našim župama staroga Popova polja župne su crkve posvećene njoj na čast, u Ravnu “Mariae nascenti” – Marijinu rođenju, a na Trebinji “Asumptio Beatae Mariae Virginis” – Uznesenju Blažene Djevice Marije. No, Marija je neusporedivo savršeniji hram, koji je remekdjelo Božje svemoći, mudrosti i ljubavi.
Rođendanska slavlja okupljaju ljude. Marijino rođenje okuplja Crkvu koja ga i liturgijski slavi, jer njezino rođenje najavljuje nešto još znatno veće – Isusovo rođenje na Božić. Tako je na Marijin rođendan svečano bilo i u župi Ravno koja ima svoju bogatu kulturnu i kršćansku povijest. Za taj veličanstveni događaj župa Ravno pripremala se kroz trodnevnicu te duhovnu obnovu koju je predvodio p. Mijo Nikić, član Družbe Isusove, poznati psiholog i teolog.
Svečano misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi predslavio je msgr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, uz koncelebraciju više svećenika: p. Mije Nikića, don Ive Šutala, don Ivice Puljića, don Nedjeljka Krešića, don Ilije Petkovića, don Ante Jukića i don Anđelka Planinića koji je bio na usluzi vjernicima za sakrament pomirenja, te svečanu liturgijsku asistenciju poslužitelja (ministranata) iz župa Ravna i Trebinje.
Na Malu Gospu, osim župne proslave, slavi se i Dan Općine Ravno.
Prije početka misnoga slavlja prisutnima se obratio župnik don Ivan Bijakšić zaželjevši svima dobrodošlicu a osobito biskupu Petru, te iskreno od srca zaželio nebeskoj Majci sretan rođendan.
Biskup je na samom početku misnoga slavlja pozdravio župnika, sve prisutne svećenike i vjernike, te čestitao patron župe i Dan Općine dodavši: “Mi imamo zemaljsku majku i znamo koliko nam znači njezina prisutnost u životu. Katkada to osobito osjećamo kada je nema na zemlji, no velika utjeha je kada znamo i vjerujemo kako imamo duhovnu Nebesku Majku koja prati naš put vjere, put opredjeljenja za Isusa Krista, koja nas prati i podupire u našim patnjama, na našem križnom putu.”
U svojoj homiliji biskup Petar govorio je o smislu blagdana: “Na prvu bismo mogli reći da je smisao jasan, Marija je Majka Božja koja je rodila svijetu Spasitelja, Otkupitelja i zato je dostojno slaviti njezin rođendan. Međutim, u slavlju današnjega blagdana ima još jedno dublje značenje. Marijinim rođenjem, po prvi put, nakon iskonskoga grijeha, nakon pada praroditelja prepoznajemo i postaje vidljivo doista čisto i dobro stvorenje na ovome svijetu. To je Blažena Djevica Marija. Upravo ona, čista, sveta, pobožna, i Bogu odana. Stoga u današnjem blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije prepoznajemo jasnu Božju poruku. Marija svojim rođenjem i sama postaje znakom ovomu svijetu. Bog ne ostavlja ovaj stvoreni svijet i čovječanstvo u tami, u noći i propasti grijeha. Bog želi ovo čovječanstvo koje je ranjeno grijehom ponovno učiniti svetim i bezbrižnim. Kao što to na kraju pokazuje po nama ako tu stvarnost gledamo očima vjere, zato Blaženu Djevicu Mariju zovemo zorom spasenja. Ali taj njezin sjaj nije od nje same, nego od Isusa Krista.”
Na kraju misnoga slavlja župnik don Ivan zahvalio je biskupu Petru na dolasku, kao i svim svećenicima, vjernicima koji su ispunili crkvu i dvorište, te svima koji su pomogli u pripremi proslave blagdana. Svečano misno slavlje prigodnim liturgijskim pjesmama uzveličao je ujedinjeni župni zbor župa Ravna i Trebinje.

Izvor: Crkva na kamenu