Marija je putokaz u život

Foto: Cnak

PRISOJE – Župna zajednica u Prisoju s brojnim gostima i hodočasnicima iz okolnih župa buškoblatskoga i duvanjskoga kraja proslavila je 15. kolovoza 2021. svoju nebesku zaštitnicu Veliku Gospu, odnosno Uznesenje B. D. Marije na nebo. Najprije je obavljena svečana procesija od župne crkve do vanjskog oltara u hladovini stoljetnih hrastova i ostaloga raslinja pri vrhu groblja. Potom je otpočela sveta Misa, koju je predvodio dominikanac o. Jozo Čirko, rodom iz župe Rašeljke.
Budući da je propovjednik naš dominikanac, prigoda je da spomenemo kako ove 2021. godine naši dominikanci slave 800. obljetnicu rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika, a iste ove godine dominikanci, te naš narod i Crkva obilježavaju i 800. godišnjicu dolaska dominikanaca na naše hrvatske prostore. U proteklom su razdoblju Crkvi darovali preko stotinu biskupa, brojne znanstvenike i odgojitelje.
Propovjednik je u svojoj propovijedi govorio o tome kako se svi vjernici sabrani iz svih okolnih župa u ovoj buškoblatskoj Gospinoj župi s mnoštvom svojih sinova i kćeriju diljem Europe, napose Hrvatske, osjećaju sretno jer vide da je Majku uzdigao i okrunio sam Bog, a njezina slika okružena anđelima među oblacima objavljuje istinu koja čeka sve nas. A ta je istina da ima mjesta za sve nas u tim “nebeskim oblacima” na kojima je Djevica Marija. Ima mjesta za sve nas ako znamo i ako želimo životom ispuniti ono što je Djevica Marija ispunjavala u svome ovozemnom življenju koje je bilo s mnogo teškoća, muke, križeva. Dodao je i ovu poticajnu misao: “Što je zvijezda mornaru, to neka bude Marijin lik kršćanima.”
Prisojački Mješoviti zbor Regina Coeli pjevao je za vrijeme ove svete Mise, a djeca i mladi sudjelovali su u liturgiji ministriranjem, čitanjem Riječi Božje i ostalim oblicima služenja u ovakvim prigodama.
Od devet sati već su počeli pristizati hodočasnici iz Stipanića, Podhuma, Grabovice, Rašeljaka, Vinice i drugih župa, kao i oni koji su za ovu prigodu pristigli iz Splita, Zagreba, njemačkih, austrijskih i švicarskih gradova. Svećenici su se stavili na raspolaganje ispovijedanja, koje je trajalo do kraja svete Mise.
Za ovu Gospinu proslavu župnik don Ivan Bebek priredio je duhovnu trodnevnicu koja je otpočinjala ispovijedanjem vjernika što su obavljali okolni svećenici, zatim moljenjem krunice uz pjevanje mladih iz Zbora Ancora župe Prisoje. Prve večeri Misu je predvodio župnik iz Grabovice don Blaž Ivanda, a pjevao je Župni zbor iz te župe. Druge večeri svetu Misu predvodio je novi župnik iz Sutine don Mate Pehar. Pod Misom je pjevao zbor mladih i djece Zbora Ancora. Treće večeri trodnevnice svetu Misu predvodio je rašeljački župnik don Ilija Drmić uz pjevanje Zbora iz Rašeljaka. Na kraju župnik don Ivan blagoslovio je sabranu djecu. Na trodnevnicu je dolazilo nekoliko svećenika rodom iz Prisoja: don Lovre Šola, don Mate Šola, don Ante Kutleša, te više redovnica.

Izvor: Crkva na kamenu