Marija Kraljica i naše majke kraljice

Foto: Cnak

GABELA POLJE – Župa Presvetoga Trojstva Gabela Polje 22. kolovoza slavi Mariju Kraljicu kao svoju Nebesku zaštitnicu. Župnik don Marko Kutleša za tu je prigodu upriličio trodnevnicu. Prvoga dana krunicu i misno slavlje predvodio je domaći župnik. U homiliji je stavio naglasak na bitne razlike ovozemaljskoga i vječnoga, tj. Božjega.
Drugoga dana predvoditelj misnoga slavlja bio je don Marin Skender. Govorio je o ljubavi u obitelji, među bračnim drugovima i njihovoj jednakosti kao što reče Evanđelist “i Bog stvori čovjeka, muško i žensko stvori ih”. U braku je potrebna žrtva da bi uspio, jer ljubav traži žrtvu. A ne kao u današnje vrijeme kada se sve češće može čuti “idemo probati pa ako uspije”. Ne postoji probni brak.
Treće večeri, na uočnicu, bila je prigoda za svetu ispovijed. Ispovjedio se dobar broj vjernika. Nakon ispovijedi bila je krunica, a misno slavlje predvodio je don Ivan Turudić. Govorio je o Bogu i bogatstvu. Pojasnio je značenje onoga evanđeoskog odlomka da će prije deva kroz iglene uši nego bogataš u Božje kraljevstvo. U današnje moderno doba trči se za bogatstvom, a zanemaruje se duhovno i Božje. Nekada se u obiteljima molilo svaki dan, a danas kažemo da za to nemamo vremena.
Na dan proslave Marije Kraljice svečanost je započela procesijom s Gospinim kipom oko mjesne crkve, a procesiju i misno slavlje predvodio je don Mladen Šutalo, župnik župe Svetoga Ivana u Mostaru uz koncelebraciju desetak svećenika. Na Misi je nazočio velik broj vjernika. Hvala dragome Bogu, znatno više nego lani. Don Mladen je u homiliji govorio o Mariji Majci i Kraljici. Naglasio je da je samo ona bezgrješna i Majka i Kraljica te da sve ostale majke mogu postati kraljice svojim načinom života te tako postići svetost. Ne može se postići svetost klečeći i moleći te pričom “ja vjerujem” ako nema djela, jer vjera bez djela mrtva je. Zato moli i dobra djela čini i onda se nadaj vječnom životu.
Po završetku svete Mise župnik don Marko uručio je župnom vijećniku Borislavu Paponji zahvalnicu od Pape Franje za svoj doprinos mjesnoj crkvi.
Nakon svete Mise uslijedio je kulturno-zabavni program na kojem su nastupili KUD-ovi od Posušja do Mostara. Izvodili su tradicionalne Hrvatske napjeve: gangu, bećarac i ojkavicu te svirali diple i gusle. Na samom kraju župnik don Marko zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos ovoj proslavi te blagoslovio jelo i pozvao sve na domjenak. Za vrijeme večere okupljeno mnoštvo zabavljao je Flash back band iz susjednoga Metkovića. Pjesma i ples potrajali su do dugo u noć.
Hvala dragom Bogu i Mariji Kraljici na ovome prekrasnom događaju te ih molimo da se ova tradicija održi što duže.

Izvor: Crkva na kamenu