Marijo, naša majko, moli za nas!

Foto: https://tomislavcity.com/

PRISOJE – Svečanom procesijom s kipom Bogorodice u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju 15. kolovoza započela je središnja proslava svetkovine Velike Gospe. Vjernici su se za proslavu zaštitnice svoje župe pripremali kroz duhovno-molitveni program sudjelujući u Misama trodnevnicama tijekom kojih su imali mogućnost i za sakrament pomirenja. Na središnjoj proslavi Velike Gospe okupili su se vjernici susjednih buškoblatskih župa, iseljeni Bužani kao i oni iz susjednih livanjskih župa. Pojedini su se do prisojačke crkve i ove godine uputili pješice. Među njima bila je i skupina od 50-ak Stipanićana. Neki od njih za Gospojinu pješice dolaze već trideset godina.
Središnje misno slavlje predslavio je mladomisnik don Ivan Šarić po roditeljima podrijetlom iz Prisoja. U prigodnoj homiliji naglasio je da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom uznesena na nebo, te da je naš život samo put do vječnosti. “Ako živimo u miru, jednoga dana i mi ćemo se preseliti u vječnost u kojem ćemo zadržati svoj vlastiti identitet kakav danas imamo. Stoga je važno da živimo u miru kako bismo mogli ući u kraljevstvo nebesko”, kazao je don Ivan.
Po završetku misnoga slavlja župnik don Ivan Bebek uputio je prigodnu zahvalu svima koji su doprinijeli ovoj proslavi. Napomenuo je da će župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje iduće godine slaviti veliki jubilej, 100. obljetnicu. Za tu prigodu priprema se monografija župe kao i devetnica uoči ove važne obljetnice.

Izvor: Crkva na kamenu