Međužupni susret Hrvatske katoličke mladeži

GABELA – Četvrti međužupni susret mladih organiziran je u župi Gabela, u svadbenoj dvorani hotela “Lav”, u petak, 15. prosinca 2023., u 20 sati. Predavanje je održao svećenik doc. dr. sc. Mile Vidić na temu: Moj susret s Božićem. U predavanju je naglasio da nam nitko ne može ukrasti Božić, kako to neki ljudi govore. Jedino ga mi sami sebi možemo ukrasti ako se prilagodimo samo izvanjskom načinu proslave Božića, ako se s Božićem ne susretnemo kao istinskim događajem spasenja, ako u našim dušama nađe svoje prikladno svratište. U Božiću ljubav Božja dolazi s neba da nas uzdigne prema nebu. To je smisao proslave Božića. Na predavanju je bilo preko 350 mladih koji su došli sa svojim svećenicima iz župa: Neum, Dračevo, Čeljevo, Gabela, Gorica-Struge, Gabela-Polje, Čapljina, Domanovići, Prenj i Aladinići.
Prije samoga predavanja don Vinko Puljić (župnik župe Gabela i Gorica-Struge) u svojstvu domaćina pozdravio je mlade i zaželio im dobrodošlicu i obilje Božje milosti. Don Krešo Puljić (dračevski župnik koji je u pripremi organiziranja pokreta HKM obišao sve spomenute župe i održao predavanja o smislu, ciljevima, sadržaju i ustrojstvu pokreta HKM) također je pozdravio sve prisutne i najavio predavača don Milu. Posebno ih je poslije predavanja pozvao i potaknuo na svetu ispovijed koja je najbolji način pripreme za dostojnu proslavu Božića. Također im je najavio predstojeći 12. susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Gospiću, 4. svibnja 2024. te kako se na taj susret trebamo pripremiti ponuđenim katehezama koje je priredila Gospićko-senjska biskupija i ponudila kao Priručnik na svojoj stranici: https://shkm.gospicko-senjska-biskupija.hr/. Na ovaj susret ići ćemo organizirano, u istim majicama te pod zajedničkim znakom i zastavom našega međužupnog pokreta HKM.
Ovaj “lavovski” susret mladih upriličen je tako da to bude ujedno i predbožićno druženje mladih iz spomenutih župa. Na početku susreta nastupila je i zapjevala gđa Lucija Zovko koja će i u kasnijem tijeku večeri otpjevati dvije autorske pjesme o ljubavi i životu (riječi i glazba su njezina muža dr. Stanka). Poslije predavanja uslijedio je nastup dviju grupa koje su nikle iz ovoga međužupnog pokreta: Anima i Cordo pod vodstvom don Vinka Puljića koji ih je pripremao i pratio na gitari. Potom je uslijedila zakuska koju je sa svojim župljanima i personalom hotela pripremio don Vinko, a blagoslovio don Ivo Šutalo. Svi su jeli i nasitili se te je još ostalo oko “dvanaest košara ulomaka”. Za vrijeme zakuske pjevali su zajedno don Vinko, Lucija i dvije spomenute grupe HKM-a. Ugođaj je bio ljepši nego i na jednoj svadbi koje se odražavaju u ovoj hotelskoj dvorani. Kako je lijepo bilo vidjeti mnoštvo tih naših mladih koji su se uhvatili u kolo i dobar dušak složno igrali kroz cijelu salu. A kad su spomenuti pjevači zapjevali: Zvona zvone, Božić je, moj se narod raduje i sam se “Lav” počeo tresti od gromoglasne pjesme i mladenačke radosti.
Ovom susretu, kako je već spomenuto prethodili su pojedinačni susreti po župama i tri međužupna susreta u Dračevu, Čeljevu i Gorici-Strugama, na kojima je svaki put bilo više od 150 mladih. Ovaj pokret mladih zamišljen je kao pokret mladih za novu evangelizaciju koja je danas potrebna po našim župama. Glavni mu je smisao u tome da izdaljega pripravlja naše mlade za njihovo buduće bračno i obiteljsko zvanje i poslanje te da se između njih formiraju animatori koji će djelovati kao suradnici po našim župama. Prva takva formacija animatora predviđena je na proljeće ove godine do kada će se izraditi logo, statut, majice i zastava ovoga Pokreta. Ako Bog da, sljedeći ovakav susret i druženje bit će upriličen u travnju ove godine na koji kanimo pozvati našega biskupa Petra.
PuK

Izvor: Crkva na kamenu