Milan Zgrablić imenovan zadarskim nadbiskupom koadjutorom

Foto: IKA

ZADAR – Nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije papa Franjo imenovao je Milana Zgrablića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, dosadašnjega katedralnog župnika Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču te ravnatelja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, priopćila je u četvrtak 7. travnja Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.
Mons. Milan Zgrablić rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. kao peto dijete u obitelji Josipa i majke Josipe Zgrablić. Osnovnu školu završio je u Pazinu (1976.), prva dva razreda Srednje škole u Biskupskom sjemeništu u Pazinu, a treći i četvrti u sjemeništu u Zadru. Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Nakon svećeničkoga ređenja, 8. lipnja 1986., bio je župni vikar u Rovinju (1986.-1987.). Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru gdje ostaje tri godine (1987.-1990.). Po povratku u svoju Porečku i Pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda odlazi na postdiplomski studij duhovnosti na Papinsko sveučilište “Gregoriana” u Rimu (1992.-1994.). Nakon završenoga studija u Rimu imenovan je voditeljem Pazinskoga kolegija s klasičnom gimnazijom (1994.-1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskoga Caritasa do 2007. godine.
Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997.-2005.). Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču gdje ga je zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom.
Od 2019. kanonik je Stolnoga kaptola sv. Mavra u Poreču. Tijekom 36 godina svećeničke službe bio je u više navrata član Svećeničkoga vijeća, Zbora savjetnika, Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, član Vijeća za umjetnost, izgradnju i obnovu sakralnih objekata te voditelj Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, kao i voditelj Vijeća za mlade, duhovna zvanja i ministrante.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA