Milosni darovi Velikoga tjedna

Foto: Cnak

STOLAC – U župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak, 24. i 25. ožujka od 20 do 8 sati upriličeno je cjelonoćno dvanaestsatno klanjanje, koje su predvodili mladi iz župe. Klanjanje je organizirano poslije svečane svete Mise Večere Gospodnje u crkvi na pokrajnjem malom oltaru sv. Josipa gdje je prenesen Presveti Oltarski Sakrament. Najprije su pred Presveto kleknuli župnik i časne sestre, a onda su se svakih pola sata izmjenjivali mladi kao počasna straža. Klanjanje su do poslije ponoći predvodili ovogodišnji maturanti koji su bili pod svetom Misom u ulozi apostola i bakljonoša, njih 17, zatim ostali mladi iz župe, a svi obučeni u dolične tunike. Čitavu se noć izmjenjivao narod u crkvi klečeći i moleći u tišini za razne svoje potrebe. Ovo je zaista bila milosna noć za ovu župu.
Veliki petak je proveden u molitvi i sabranosti u obiteljima do popodnevnih obreda, koji su započeli u 15 sati veličanstvenom procesijom od župne crkve do brda Križevca, gdje su se dostojno obavili obredi Velikoga petka. Lijepo je bilo pogledati i doživjeti kako se procesija od preko 2500 vjernika kreće gradom pjevajući Gospin plač.
Na Veliku subotu, 26. ožujka, u crkvi se održavala cjelodnevna dvanaestsatna molitva uz grob Isusov. U 8 sati župnik i časne sestre zajedno s okupljenim pukom započeli su molitveni dan, a onda su se uključili u predvođenju ovogodišnji krizmanici te župni ministranti. Uz krizmanike i ministrante čitav su se dan u crkvi izmjenjivala školska djeca po razredima. Molitveni dan završio je s prepunom crkvom naroda u 20 sati, kada se nastavilo Vazmeno bdjenje u Svetoj noći.

Izvor: Crkva na kamenu