Milosrđe mi je milo, a ne žrtva

Foto: Cnak

MOSTAR – Župa sv. Mateja apostola i evanđelista u Mostaru na Rudniku svečano je 21. rujna proslavila svoga nebeskog zaštitnika misnim slavljem u 18 sati koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio don Ivo Šutalo, župnik iz Studenaca. Na ovoj svetoj Misi, uza župnika don Ivicu Borasa i župnoga kapelana don Milu Vidića, u koncelebraciji je bilo petnaestak svećenika, uključujući bivše župnike: don Joku Blaževića, don Marka Kutlešu, don Ivana Perića, a i don Ivo je svojevremeno djelovao u ovoj župi. Svećenici se rado odazovu sudjelovanju na misnome slavlju zaštitnika ove župe sigurno i zbog toga što je ovo jedina župa u Hercegovini posvećena sv. Mateju.
Prije župnoga patrona upriličena je trodnevnica. Svaku se večer okupio velik broj župljana ove župe, osnovane na Bogojavljenje, 6. siječnja 1993., kojoj pripadaju naselja Rudnik, Vihovići, Orlac i Raštani, a osobito na sami župni patron. Mladi ove župe čitali su čitanja i molitvu vjernika, a pjevanje je predvodila klapa Stina iz Ploča.
U homiliji don Ivo je potaknuo okupljene na razmišljanje o Isusovim riječima iz Matejeva evanđelja: milosrđe mi je milo, a ne žrtva (Mt 9,13), i pozvao ih da u ovoj Godini milosrđa pokažu milosrđe jedni prema drugima i da učine nešto za Isusa po uzoru na sv. Mateja koji je za i uz Isusa radikalno promijenio svoj život. Matej je imao sve u životu, ali je opet bio izgubljen i zarobljen slabostima i kušnjama ovoga svijeta. Isus je prepoznao njegovu izgubljenost i nesretnost, sagledao je svu njegovu unutarnju bol i došao je osloboditi ga. On je za takva slomljena srca bio liječnik koji je poslan bolesnicima. Bog traži izgubljeno i spašava one koji ga otvorena srca prihvaćaju.
Don Ivo je predvodio i duhovnu obnovu tijekom trodnevnice i propovijedao na temu “Božje milosrđe i obitelj”. Trodnevnica je započela u nedjelju, 18. rujna, s pobožnošću svete krunice u 17,30 sati, a zatim sveta Misa i propovijed za djecu i mlade. Drugu večer misno slavlje bilo je za bračne drugove, a treću večer za duhovna zvanja. Na uočnicu proslave blagdana bila je prigoda za svetu ispovijed na koju su bili pozvani svi župljani, osobito djeca i mladi.
Župnik don Ivica pozdravio je okupljene svećenike i vjernike, zahvalio predvoditelju slavlja, klapi, mladima i svima koji su bili dio priprema za ovo župno slavlje, te ih pozvao na druženje i večeru u župni ured nakon svete Mise.

Izvor: Crkva na kamenu