Misa na Groblju mira

Foto: Cnak

GORANCI – U crkvi svetoga Josipa Radnika na Groblju mira na Bilima, župa Goranci, u subotu, 30. travnja 2022. slavljena je sveta Misa povodom blagdana sv. Josipa Radnika, čiji je spomendan 1. svibnja. Svetu Misu predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, a u koncelebraciji bili su fra Miljenko Stojić, don Pero Marić i don Vinko Puljić. Misno slavlje uzveličali su svojim pjevanjem članovi zbora iz Knešpolja pod vodstvom Marka Salavarde. Na Misi su bili nazočni predstavnici Udruge Mir International, Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora, kao i predstavnici Općinskih povjerenstava za popise žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, predstavnici Središta Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH te mnogobrojni puk Božji. Crkvu svetog Josipa Radnika 2016. godine blagoslovio je biskup Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.
Predvodeći sveto misno slavlje biskup Komarica naglasio je: “Nalazimo se na jedinstvenome spomen-mjestu Groblju mira, koje je sama Božja providnost omogućila, posluživši se ljubavlju, upornošću i slogom određena broja plemenitih naših sunarodnjaka, suvremenika i sugrađana. Kao vjernici Isusa Krista, raspetog i uskrslog Spasitelja cijeloga ljudskog roda, ne možemo se upravo na ovome mjestu ne podsjetiti na dramatičnu i upozoravajuću činjenicu da svako nepoštovanje Boga, Božjih prava i Božjih zapovijedi i svako preziranje čovjeka kao bogolika stvorenja i svako preziranje moralnih zakona i obveza, koji su usađeni u narav svakoga čovjeka, svaka primjena zakona jačega, a ne pravde i prava nužno vodi do užasnih, dalekosežnih posljedica, kako za ljude pojedince, tako i za cijeli narod i zemlju koju mu dodjeljuje Bog, Stvoritelj”.
“Žrtve rata i ratova, koje pripadaju našem hrvatskom narodu, ostavile su nam oporuku, koju moramo sačuvati!”, naglasio je biskup Komarica.
Okupljenom puku fra Miljenko je predstavio minijaturnu maketu budućega spomenika Pietà ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju kako u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo, a koji će biti postavljen i blagoslovljen 1. studenoga ove godine na spomendan Svih Svetih.

Izvor: Crkva na kamenu