Misa posvete i blagoslova ulja

Foto: Cnak

TREBINJE / MOSTAR – Na Veliku srijedu, 17. travnja, slavljena je sveta Misa u trebinjskoj katedrali Male Gospe u 11 sati. Okupilo se 15 svećenika Trebinjske biskupije sa skupinom vjernika iz župe. Posude ulja za blagoslov i posvetu za vrijeme svete Mise držali su bogoslovi Antonio Krešić iz Hrasna i Nikša Pavlović iz Graca. Sve je za Misu posvete i blagoslova priredio župnik i biskupski vikar Trebinjske biskupije don Ivo Šutalo. Dubravka je svirala za orguljama.
Biskup Ratko održao je prigodnu propovijed o Isusovu pohodu u zavičajni Nazaret i o odlasku iz Nazareta. Nakon svete Mise župnik je biskupa, svećenike, bogoslove i sjemeništarca/gimnazijalca Daniela iz Čeljeva ugostio u župnoj kući. Biskup je ostao sa svećenicima u razgovoru o stanju u biskupiji.
Na Veliki četvrtak, 18. travnja, mostarska katedrala Marije Majke Crkve u 11 sati primila je 80 svećenika koji su s biskupom Ratkom koncelebrirali u Misi posvete i blagoslova ulja. Sveta ulja držali su đakoni Domagoj i Petar. Na svetu Misu odazvali su se vjernici u veliku broju, a među njima bili su ovogodišnji kandidati za svetu krizmu koju će primiti upravo s pomoću ulja koje se posvećuje u Velikome tjednu. Pjevanje je predvodio katedralni zbor. Čitatelji biblijskih odlomaka bili su bogoslovi, a osmoškolci i srednjoškolci posluživali su u svemu od kađenja do pripremanja darova na oltaru. U Misi su sudjelovali sjemeništarci i franjevački postulanti. Nakon misnoga slavlja župnici su uzeli sveta ulja u svoje župe. Posvećenim se uljem maže u sakramentima krštenja, krizme i svećeničkoga/biskupskoga reda, a blagoslovljeno se upotrebljava u sakramentu bolesničkoga pomazanja. Župnik je don Luka sve svećenike, bogoslove i sjemeništarce pozvao na objed.

Izvor: Crkva na kamenu