Misa posvete ulja u Trebinju i Mostaru

Foto: Cnak

TREBINJE/MOSTAR – Na Veliku srijedu, 5. travnja, u trebinjskoj katedrali Male Gospe svečano je proslavljena Misa posvete ulja koju je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Petar Palić. Uz biskupa Palića u koncelebraciji su sudjelovali: don Nikola Menalo, generalni vikar, don Ante Luburić, biskupski vikar za trebinjsko-mrkansku biskupiju i trebinjski župnik, don Stipe Gale, kancelar i svećenici koji pastoralno djeluju u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Na Misi su sudjelovali i bogoslovi iz Trebinjsko-mrkanske biskupije i predstavnici ministranata iz pojedinih župa ove biskupije, te nekoliko vjernika ove župne zajednice. Liturgijsko sviranje te pjevanje na orguljama pratio je bogoslov Stipe Gabrić.
Na početku je biskupa Petra i sve nazočne pozdravio don Ante Luburić, biskupski vikar i trebinjski župnik izrazivši svima dobrodošlicu u trebinjsku katedralu i sjedište trebinjsko-mrkanske biskupije. Biskup Petar pridružio se pozdravnim riječima koje je izrekao don Ante i izrazio svoju radost zbog euharistijskoga zajedništva, te pozvao svećenike da se prisjete trenutka svoga ređenja, koje je posebni milosni dar u životu svakoga svećenika i da u ovoj Euharistiji Gospodinu zahvale za dar svećeništva.
Misu posvete ulja u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve na Veliki četvrtak, 6. travnja, predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. dr. Petar Palić a uz biskupa su na Misi koncelebrirali provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, generalni vikar don Nikola Menalo, svi dekani iz Mostarsko-duvanjske biskupije, oko 90 svećenika, a posluživala su i trojica đakona. Na početku slavlja sve nazočne pozdravio je biskup Petar i čestitao svećenicima svećenički dan. U središtu današnje liturgije su ulja koja blagoslivljamo i posvećujemo, a mi se svećenici sa zahvalnošću i radošću spominjemo svoga svećeničkog ređenja, kazao je biskup Petar. Biskup je pozdravio i predstavnike ministranata iz pojedinih župa, koji su sudjelovali u slavlju svete Mise. U homiliji biskup Petar govorio je o samoj “Missi chrismatis” koju slavimo, kao i o svećeničkoj riječi, pomazanju i svećeničkom srcu.
Na Misi su posluživali bogoslovi Mostarsko-duvanjske biskupije i katedralni ministranti, a liturgijsko pjevanje animirali su članovi zbora mladih “Gaudeamus”, pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića, dok je za orguljama bio bogoslov Luka Cvitanović.

Izvor: Crkva na kamenu