Misa za Stepinca u Smederevu?

Foto: Cnak

Beogradska Politika objavila je 19. svibnja 2017. vijest, preuzetu od Tanjuga – “Dveri: Utvrditi da li je u Smederevu održana misa za Stepinca”.
Srpski pokret “Dveri” zatražio je 19. svibnja 2017. od mjerodavnih organa da utvrde je li u katoličkoj crkvi u Smederevu nekoliko dana prije toga slavljena sveta Misa za zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca, kako su pisali pojedini mediji.
“Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova da u suradnji s Višim javnim tužilaštvom u Smederevu provede brzu istragu o eventualnom događaju i o svemu obavijesti javnost”, navode “Dveri” u svome priopćenju. “Istraga mjerodavnih mora pokazati je li posrijedi provokacija od strane Beogradske nadbiskupije ili jeftin pokušaj podizanja dnevnih tiraža tabloidnih listova”, prenose iste “Dveri” dodajući da smederevski građani očekuju odgovor mjerodavnih vlasti. “Smederevo je nekadašnja srpska prestonica i održavanje mise za Alojzija Stepinca je uvreda ne samo za naš grad, državu i SPC, već za celokupan srpski narod i sve građane Srbije. Uvereni smo da su građani rimokatoličke veroispovesti u Smederevu takođe uznemireni, jer posle ovakvih provokacija, mogu postati meta revolta nezadovoljnih sugrađana”, doslovce stoji u priopćenju.
“Dveri” napominju da mala katolička zajednica u Smederevu nije ekstremna, niti proustaški nastrojena, nego je riječ o sasvim pristojnim i normalnim sugrađanima, koji ne stoje iza ovakve “gnusne provokacije” (Tanjug).
Na portalu župe Smederevo čitamo ove podatke:1
– da je 15. veljače 1927. osnovana odnosno obnovljena župa i podignuta crkva posvećena Rođenju sv. Ivana Krstitelja;
– da su 5. lipnja 1941. i crkva i župni stan srušeni prilikom eksplozije u Smederevskoj tvrđavi;
– da je 5. lipnja 1940. kupljeno građevinsko zemljište za novu crkvu i župni dom, ali crkva nikada nije sagrađena, a zemljište je oduzeto;
– da je u periodu 1954.-1955. sagrađena sadašnja župna kuća s kapelicom i stanom za župnika;
– da se počelo razmišljati o gradnji nove crkve. Godine 1998. zatražena je građevinska dozvola. Započelo se s gradnjom crkve u dvorištu. Zabrane i prijetnje bile su na dnevnom redu, tako da su radovi stalno započinjani i prekidani;
– da se godine 2001. počela graditi nova crkva po planu arhitekta Miroslava Pašagića iz Beograda. Crkva je posvećena 2006.;
– da se procjenjuje da župa ima oko 2000 katolika. Crkva održava kakvu-takvu vezu s oko 1000 vjernika.
Župnik: don Geremia Massa.
Od 1998. godine, kada je sveti Ivan Pavao II. u hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici proglasio Alojzija Stepinca Blaženikom i Mučenikom, sveta se Misa slavi u čast blaženoga Alojzija, a ne za njega.
Nema razloga da don Geremia ikoga provocira, a slavljenje svete Mise u čast nekoga Blaženika i Mučenika nije nikakva provokacija, a najmanje “gnusna”.
Neka moćan zagovor mučenika blaženoga Alojzija izmoli od Gospodina obilje milosti smederevskoj župi i njezinu župniku, i cijeloj Beogradskoj nadbiskupiji i njezinu Nadbiskupu!
Katolici čvrsto vjeruju da je blaženi Alojzije s pomoću Gospodnje Mise, koja ima neizmjernu moć i vrijednost, moćan svojim potvrđenim mučeništvom zagovarati kod Presvetoga Trojstva i “Dveri”, “i naš grad, državu i SPC”, kao i “celokupan srpski narod i sve građane Srbije”. Kakva provokacija? – Čista i sveta mučenička intervencija!

1 https://www.facebook.com/pg/Katoli%C4%8Dka-crkva-ro%C4%91enja-svetog-Ivana-Krstitelja-Smederevo-1099798416707267/about/?ref=page_internal

Izvor: Crkva na kamenu