Misa u spomen na raštegorske mučenike

Foto: Cnak

ĐUBRANI/POTOCI – Unatoč najavljivanome lošem vremenu, hvala dragome Bogu, bez većih smetnji župljani župe Presvetoga Srca Isusova iz Potoka zajedno s krizmanicima pohodili su grobove raštegorskih mučenika iz turskoga doba i njima u spomen slavili svetu Misu u subotu, 5. svibnja u 11 sati. Misno slavlje predvodio je i propovijedao don Krešo Puljić, župnik župe sv. Tome Apostola iz Mostara. Osim don Kreše, na svetoj Misi bio je nazočan bjelopoljski župnik don Josip Galić i don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja iz Mostara, te više krizmanika iz ove dvije mostarske župe.
U ovom malom raštegorskom mjestu Đubranima, na žalost, danas živi samo 11 stanovnika. Tu se u ratu i nakon Domovinskoga rata često slavila sveta Misa, a posljednje tri godine slavi se samo za Ivandan, 24. lipnja i za Dušni dan. Ovogodišnjom svetom Misom u spomen na raštegorske mučenike dobili smo još jedan termin za svetu Misu, prve subote u svibnju. Osim ovih spomenutih termina svetih Misa, na Đubrane se već 13 godina, svake pete korizmene nedjelje hodočasti moleći križni put, koji je postavljen na cesti nekadašnjega ratnog puta – Puta spasa.
Događaj “Krvave krizme” vezan je strogo uz usmenu predaju. Predaja koja se sačuvala u svim selima Raške Gore, Vrdi i Drežnice veli: Za turske vladavine priređena je krizma u ovome dijelu Raške Gore u selu Đubranima. Sve u tajnosti da ne doznaju Turci u Mostaru. Na žalost, kao što se često događalo kroz povijest, lokalni doušnici javili su Turcima za ovo sveto slavlje.
Biskup nije ni uspio obaviti krizmu, a Turci su navalili ubijajući sve što su stigli. Predaja veli da je poubijano oko 500, što krizmanika što ostaloga vjerničkog puka. Sam pogled na veličinu križa i biskupova groba kazuje da je tu pokopan netko veoma važan. Oko biskupova groba u krugu od stotinjak metara nalazi se mnoštvo grobova koji su još uvijek vidljivi. Pitaš me, kako to da jedan takav strašan događaj nije nigdje zapisan? Mogu ti samo odgovoriti, s protupitanjem, gdje bi to moglo biti zapisano, kada se radi o vremenu najžešćih turskih progona 1600. i neke? Ti bi htio papir. Otkud papir kad turski zulum nije preživjela ni jedna crkva od 464 katoličke srednjovjekovne crkve, koliko ih je bilo u BiH prije dolaska Turaka! Ove 464 crkve su povijesno dokazane, a za 205 crkava se čak znaju i patroni. Te su sve crkve odreda porušene ili su pretvorene u džamije!
Kako ova mjesta izumiru, vrijeme je da ovakvim slavljem usmena predaja bude sačuvana od zaborava. Dolaskom na ovo mjesto naći ćete križ veličine oko 3 metra, a ispred križa nalazi se velika ploča s uklesanim krugom, u kojem je križić, ispod kojega se nalazi uklesan mač. Ploča je otkrivena za vrijeme Domovinskoga rata. Jedan od mještana (sada već pokojni Tadija Prga) zavjetovao se da će urediti Biskupov grob (ispraviti spomenuti križ) ako njegov brat i ostali logoraši iziđu živi iz muslimanskih logora. Ispravljajući ogromni križ, naš je Tadija na dubini od jednoga metra pronašao i nadgrobnu ploču. Danas je grob u jednoj rupi pa je potrebno otkloniti zemlju koja se stoljećima taložila na već spomenutoj ploči. Oko samoga Biskupova groba na sve strane nalazi se mnoštvo grobova, koji su različitih veličina i izrađeni su u rustikalnom stilu.
Za ovo misno slavlje i pohod raštegorskim mučenicima zaslužni su mnogi, te im od srca zahvaljujemo za sve što su učinili.

Izvor: Crkva na kamenu