Misa zadušnica i sprovod šestero mladih iz Rakitna

Foto: Cnak

RAKITNO – U ponedjeljak, 4. siječnja, Misu i sprovodne obrede za šestero djevojaka i mladića, tragično stradalih na Tribistovu, ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Na vječni počinak ispraćeni su Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković, dok su se dan ranije, u nedjelju 3. siječnja, mještani, rodbina i prijatelji u Posušju na groblju Martića križ oprostili od Mirele Rezo i Stjepana Jukića Cvitanovića.
S biskupom su, među ostalima, koncelebrirala i dvojica franjevačkih provincijala fra Miljenko Šteko i fra Jozo Marinčić, a Misa zadušnica u Raktinu, okupila je iznimno velik broj vjernika, među kojima su bili i predstavnici društveno-političkoga života. U homiliji biskup Palić kazao je kako on i svi ondje okupljeni, osjećaju svoju nemoć. “Pokušavamo pronaći riječi koje su sposobne izreći bol. I ostajemo nijemi. Trudimo se ponuditi utjehu roditeljima ovih mladih ljudi i ništa nam ne izlazi s usana. Geste suosjećanja djeluju prazno (…). Mia, Marija, Žana, Ivan, Stipe, Stipe, te Mirela i Stjepan, od kojih smo se oprostili jučer, proslavili su Božić s obiteljima. Htjeli su svojom mladenačkom radošću i otvoreni budućnosti dočekati početak jedne nove godine. Međutim, smrt je pokucala na vrata i odnijela ih iz naše sredine. Početak ni jedne godine ne će više biti isti. Kao da nam je ovih božićnih dana netko stavio križeve ispred betlehemskih jaslica, i to osam križeva (…). Mnogi su se od nas pitali ovih dana: Gdje je bio Bog kada se sve ovo dogodilo prije tri dana? I kada gledam jaslice i kada gledam križ, onda više ne mogu reći: Bog nije bio tamo. Ne mogu reći da je Bog bio daleko, odsutan, možda na svome nebu. S dubokom vjerom možemo reći: Bog je bio tamo! On je također sudjelovao i trpio. Sve je ovo previsoko za naš um i u ovom trenutku možda premalo za utjehu. Ali ako vjerujemo u Božju prisutnost u jaslicama i na križu, onda mu moramo vjerovati čak i u ovoj nesreći”, posvijestio je biskup Palić.
“Niti jednoga trenutka Bog nije bio daleko. Istina, ne razumijemo patnju koja je postala tako užasna stvarnost, ali ne možemo je tumačiti kao Božju odsutnost. Da, tamo je Bog također ponovo umro, kao u bogočovjeku Isusu, koji je čovjekom postao u Djetetu u jaslama (…). Dragi roditelji, koji sada vidite samo tamu, Bog je tu i u vašoj patnji. Plače svim suzama, osjeća svu bol, nije ni jednoga trenutka odsutan i čuje sve riječi očaja, čak i one neizgovorene (…). Draga braćo i sestre, koji ste okupljeni na ovom sprovodu! Znam da duboko svi suosjećamo s ovim obiteljima koje su izgubile svoju djecu. I vi, poput mene, tražite riječi kojima biste izrazili svu bol i patnju. Međutim, umjesto riječi sklopimo ruke, kao što smo to činili ovih dana, i svaki dan recimo Bogu: ‘Bože, pomozi ovim obiteljima u njihovoj boli! Ostani s njima!’ (…). Ova sveta Misa neka našoj pokojnoj mladoj braći i sestrama bude zalogom vječnosti, a nama izvorom utjehe i snage za život. Svima nama neka svoj moćni zagovor u ovim trenutcima pruži naša nebeska majka, Blažena Djevica Marija, koja zna i razumije sve naše nevolje”, poručio je na kraju biskup Petar. Nakon Mise uslijedili su sprovodni obredi.

Izvor: Crkva na kamenu