Misa zadušnica i pokop žrtava iz Hude jame

Foto: IKA

MARIBOR (IKA) – Misu zadušnicu za bez suda ubijene žrtve Hude jame predvodio je u mariborskoj katedrali sv. Ivana Krstitelja mariborski nadbiskup Alojz Cvikl. U koncelebraciji su bili i celjski biskup Stanislav Lipovšek, mariborski nadbiskup u miru Marjan Turnšek, mariborski pomoćni biskup u miru Jožef Smej i vojni vikar Tadej Jakopič. Također su u koncelebraciji bili i varaždinski biskup Josip Mrzljak, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović, te još četrdesetak svećenika.
Na početku propovijedi nadbiskup Cvikl podsjetio je kako je 3. listopada ove godine kod kapele na ulazu rudarskoga rova “Sveta Barbara” u Hudoj jami započeo javni pokop oko 800 do sada iskopanih žrtava masovnoga ubijanja nakon Drugoga svjetskog rata.
Danas smo se okupili ovdje u našoj katedrali na sprovodnoj Misi za sve žrtve Hude jame da se s njima oprostimo, te ih predamo Božjoj ljubavi i milosrđu, rekao je nadbiskup, te izrazio nadu da će se u budućnosti saznati tko su te žrtve imenom i prezimenom, kao i drugi podatci, te će im biti omogućen dostojanstven pokop u obiteljske grobove. Nadalje je naglasio kako su slovenski biskupi pozdravili napore državnih institucija i organizacija civilnoga društva kako bi se osigurao pokop ubijenih žrtava poraća.