Misno slavlje i blagoslov za početak nove akademske godine

Foto: Cnak

MOSTAR – Misnim slavljem i pjevanjem zaziva Duha Svetoga u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, u ponedjeljak, 11. listopada, u 12 sati, blagoslovljeni su akademski početci mostarskih studenata i akademskoga i profesorskoga kolektiva Sveučilišta u Mostaru. Svetu Misu povodom početka nove akademske godine predvodio je biskup Petar Palić, a u koncelebraciji bili su don Marko Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, don Tomislav Ljuban, župnik župe Svetoga Mateja u Mostaru, don Branimir Bevanda, katedralni župni vikar i don Ante Jukić, biskupov tajnik. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti uz vodstvo i orguljsku pratnju prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac. Misnom slavlju nazočili su članovi uprave Sveučilišta u Mostaru, rektor prof. dr. Zoran Tomić, dekani i vodstvo Studenskoga zbora.
Na početku svete Mise biskup Petar poručio je da su pjevajući himan Duhu Svetomu zapravo izrekli razlog današnjega okupljanja a to je da kao vjernici kršćani želimo zazvati i moliti darove Duha Svetoga na početku nove akademske godine za svu sveučilišnu zajednicu u ovom našem gradu, za profesore te osobito za studente da napreduju u mudrosti i u znanju, pobožnosti i ljubavi i u svim drugim darovima Duha Svetoga. Na euharistijskom slavlju molilo se i za sve pokojne profesore i studente.
Biskup je u propovijedi, osvrćući se na čitanje i Pavlovu rečenicu koju piše kršćanskoj zajednici u Rimu, istaknuo da nas sv. Pavao i danas podsjeća tko smo i čiji smo i kako kao kršćani trebamo djelovati: “U današnjem svijetu, u kojemu se cijeni napredak, pozicioniranje u društvu, pa i po cijenu gaženja bližnjega, zadaća nas kršćana jest svojim životom pokazati da postoji drugačiji i plodonosniji, ljudskiji i moralniji način života. Postoje i vrjednote za koje se treba boriti i živjeti ih.”
Mlade je na kraju svete Mise pozdravio novi studentski kapelan i povjerenik za mlade don Branimir Bevanda te predstavio i novoosnovano vijeće i zajednicu MiViDiMo (mladi vjere, djela i molitve) koja okuplja mlade dviju hercegovačkih biskupija.

Izvor: Crkva na kamenu