Mitropolit Amfilohije o Crnogorcima

Foto: wikipedia.org

Antena M, 19. IX. 2017. – “Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.
Amfilohije je prekjuče [17. IX. 2017.], na praznik proroka Mojsija Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog, sa sveštenstvom služio svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.
Na kraju liturgije Amfilohije je vjernima rekao da je sveto pričešće suština naše vjere i našega života, i u vremenu i u vječnosti, objavljeno je na sajtu Mitropolije.
‘Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci? I zato što imaju slavne pretke. A slavni preci – svi do jednoga bili kršteni i miropomazani, kao što je danas krštena i miropomazana naša Marija.
Svi su dolazili ovdje da cjelivaju kivot [mrtvački kovčeg] Svetoga Petra Cetinjskoga, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci’, rekao je Amfilohije.”
* 1. – Oficir-ateist bolje od ave-kršćanina intuitivno tumači ono što sv. Pavao prije 2000 godina piše da primanjem Kristova krštenja nema više isticanja: Grk – Židov, barbar – skit, “nego sve i u svima – Krist” (Kol 3,11). Isus nije niti poništio niti poistovjetio nacionalnu svijest u odnosu na vjeru. Nije rekao: Budite Židovi kao što sam ja Židov, nego: “Učinite mojim učenicima sve narode” (Mt 28,19). Stoga nema nikakve veze s kršćanskim naukom Justinova tvrdnja da se “Srbin može biti samo po hrišćanskom identitetu i vjeri!” U pogledu nacije nema razlike između Srbina vjernika i Srbina nevjernika. Srbin je onaj kojega su roditelji Srbi donijeli na ovaj svijet; onaj koji se, kada uzraste, svojom voljom opredijeli da pripada kulturi srpskoga naroda. A pravoslavcem se postaje po Kristovu krštenju pravoslavnim obredom i po pravoslavnom vjerovanju.
2. – Prije je, kronološki gledano, neko srpsko dijete po naciji Srbin, nego po obredu krštenja – pravoslavac.
3. – Ne može se poistovjetiti nacionalnost i državljanstvo. Propali su nasilni pokušaji bosanske ili jugoslavenske “nacije”!
4. – Nedostojno je – anàksion! – pa ni u obrani vjere, uspoređivati Srbina s volom, kako čini sv. Justin Ćelijski, ili Crnogorce s volovima, kako čini “naš prepodobni Amfilohije”! Tako se i srpstvo ponižava i crnogorstvo ranjava, a pravoslavlje ne proslavlja.

Izvor: Crkva na kamenu