Mjesečnik “Naša ognjišta” proslavio 50. obljetnicu

Foto: Cnak

TOMISLAVGRAD – U srijedu, 7. srpnja, mjesečnik Naša ognjišta proslavio je veliki jubilej – 50 godina djelatnosti i tom prigodom svečano misno slavlje u tomislavgradskoj bazilici Sv. Nikole Tavelića predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. U uvodnoj riječi misnoga slavlja, ne kojemu je koncelebriralo nekoliko svećenika, kard. Puljić izrazio je radost što s vjernicima može Bogu zahvaliti i moliti u povodu velikoga jubileja – 50. obljetnice mjesečnika Naša ognjišta.
Prigodnu zahvalu gostima, čitateljima i svim bivšim i sadašnjim suradnicima Naših ognjišta uputio je fra Gabrijel Mioč, glavni urednik mjesečnika. “Hvala svim suradnicima kroz ovih 50 godina koji su učinili da Naša ognjišta budu velika duhovna pomoć našem hrvatskom narodu, podstrek da ostane vjeran u katoličkom i hrvatskom identitetu u svim iskušenjima proteklog vremena”, rekao je među ostalim fra Gabrijel i zahvalio današnjim djelatnicima, pokojnima koji su mnogo ljubavi i truda uložili u novinu i ostala izdanja.
U dvorani Franjevačkog samostana u Tomislavgradu prijepodne ovoga dana održan je znanstveni simpozij “Naša ognjišta (1971.-2021.)”. Glavni urednik Naših ognjišta fra Gabrijel u uvodnom se govoru osvrnuo na proteklih 50 godina koliko on sam djeluje u Našim ognjištima te je zaželio iskrenu dobrodošlicu svim gostima. Cilj znanstvenoga simpozija, kako je na početku istaknula tajnica Marija Majić, jest ukazati na značaj Ognjišta duvanjskome i hrvatskome puku.
Na simpoziju je sudjelovalo više uglednih predavača: Ivica Šarac (Političko i crkveno stanje u Jugoslaviji, posebice u Hercegovini, u vrijeme pokretanja Naših ognjišta i prva dva desetljeća postojanja), Ivo Lučić (Crkva u Hercegovini, osobito duvanjski franjevci i narod na meti komunističkih progona), Miroslav Akmadža (Progonjena Crkva u Hercegovini), fra Robert Jolić (Povijest Naših ognjišta/Svete baštine), Petar Mamić (Sadržaj Naših ognjišta/Svete baštine), Dubravko Turalija (Biblijsko-teološka djela u nakladi Naših ognjišta, osobito prijevodi Biblije i Novoga Zavjeta), Draženko Tomić (Katolički tisak u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću), Jure Krišto (Znanstvena i publicistička obrada duvanjskih tema pod okriljem Naših ognjišta), Slobodan Prosperov Novak (Književnost i pjesništvo u nakladi Naših ognjišta), fra Tomislav Pervan (Međugorska tematika u listu i Knjižnici Naših ognjišta), Mate Krajina (Propovjednička literatura u nakladi Knjižnice Naših ognjišta), a izlagali su i urednik Naših ognjišta fra Gabrijel Mioč i tajnica Marija Majić.

Izvor: Crkva na kamenu