Moćni zagovornik kod Boga

Foto: Cnak

HUMAC – Na Humcu se sveti Ante slavi od davnina i stara je tradicija da ga štuje sav vjernički narod u Hercegovini. To je dan kada se u nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini okupljaju tisuće vjernika kako bi obilježili blagdan ovoga sveca. Tradicionalno, svake godine 13. lipnja, župa i samostan Humac obilježavaju svetkovinu svetoga Ante na kojoj se okuplja velik broj vjernika i hodočasnika iz cijele BiH i Republike Hrvatske. Vjernici su stizali i pješice na Humac tijekom devetodnevne priprave za blagdan.
Uoči proslave sv. Ante večernju svetu Misu predvodio je hvarski biskup msgr. dr. Petar Palić. Na početku svete Mise biskupa je pozdravio fra Dario Dodig, humački gvardijan izrazivši mu dobrodošlicu i zahvalivši mu na dolasku. Biskup Palić u propovijedi je istaknuo: “Naš Bog, draga braćo i sestre, nije neki daleki Bog. On je Bog koji iznenađuje. On je Bog novosti i ljepote života. On je Bog koji je odlučio objavljivati se u sivilu svakidašnjice i ispunjavati naše prolazne dane. Zato smo svi danas pozvani članove svoje obitelji gledati očima vjere i svjetla, otkrivajući misterij otajstva koje je skriveno u svakome od nas. Pozivam vas da u ovoj svetoj Misi molimo danas nebeskog oca da po zagovoru svetog Ante usliši sve molitve koje mu upućujemo ovih dana. Molimo ga da nam po zagovoru svetog Ante posveti obitelji i pomogne im da rastu u vjeri. Molimo ga da po zagovoru svetog Ante  u našim obiteljima sačuva jedinstvo, mir i radost. Molimo ga da blagoslovi našu djecu i sačuva mlade.”
Na sam dan, uza svete ispovijedi i Mise od ranih jutarnjih sati, svečano misno slavlje, uz mnoštvo vjernika, predslavio je ponovo biskup Palić, uz koncelebraciju gvardijana fra Daria, župnika fra Ljube Kurtovića i provincijala fra Miljenka Šteke. “Svetost se živi kad se čovjek radosno daruje i stavlja svoje sposobnosti na raspolaganje drugima, u onome što on jest i što ima. Bog ti daje milost da postaneš svet. Na svakom mjestu možeš postati svet, no za to je potrebna strpljivost”, poručio je, između ostaloga, biskup Palić. Misu je pjevanjem uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante.

Izvor: Crkva na kamenu