Moj Bog jedini je pravi Bog

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Svetkovina sv. Ilije u Kruševu kod Mostara svečan je dan. Toga dana Kruševljani od pradavnih dana slave svoga nebeskog zaštitnika. Na svetkovinu sv. Ilije proroka, u ponedjeljak 20. srpnja, slavljene su dvije svete Mise. Ranu svetu Misu predvodio je župnik don Ljubo Planinić u 7,30 sati.
Svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je rektor sjemeništa “Zmajević” u Zadru don Roland Jelić u nazočnosti 15 svećenika koncelebranata te oko tisuću prisutnih slavitelja sv. Ilije. Liturgiju su  pjevanjem uzveličali pjevači zborova “Gospa Karmelska” i “Horeb” pod ravnanjem prof. Drage Solde i sviračice Kristine Šetka. Evanđelje je navijestio don Slaven Ćorić, domaći sin.
Don Roland je u svojoj propovijedi govorio o Ilijinoj vjeri u vrijeme 9. stoljeća prije Krista kada je živio i djelovao taj starozavjetni prorok. Naglasio je kako su u Ilijino doba ljudi tražili Boga – Jahvu, a bezbožni kralj Ahab i još bezbožnija kraljica Izabela Boga su im skrivali, a klanjali se idolima: Ballu i Aštarti. Ime “Ilija” na hebrejskom jeziku znači “Moj Bog je Jahve”. Zaista, Ilija je svojim imenom potvrdio da je Jahve pravi Bog, a to je bio Ilijin životni putokaz i cilj.
Župnik don Ljubo na kraju svete Mise zahvalio je svemogućem Bogu za lijepo vrijeme pa se svetkovina sv. Ilije mogla proslaviti na vanjskom oltaru kod stećaka. Zahvalio je don Rolandu, koncelebrantima, ministrantima, pjevačima, čitačima, okupljenim vjernicima.
U ovoj župi srpanjske pobožnosti započele su 11. srpnja kao i devetnica na čast Blaženoj Djevici Mariji i proroku Iliji. Pobožnosti su započinjale u 19 sati. Na Gospu Karmelsku misno slavlje predslavio je don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija.