Molitveni dan za Domovinu

Foto: Cnak

BOBOVAC – Devetnaesti molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 17. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga održano je u subotu 24. listopada na ostatcima drevnoga grada Bobovca. Molitveni je dan započeo okupljanjem hodočasnika kod rijeke Bukovice podno Bobovca nakon čega je formirana procesija na čijem su čelu bili vojnici s barjacima Vatikana, BiH, hrvatskoga naroda te hrvatske komponente Oružanih snaga BiH. Uz molitvu zajedno su krenuli prema ostatcima nekoliko kilometara udaljene utvrde.
Svečanu Euharistiju na Bobovcu predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijedao je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić. Suslavilo je 20-ak svećenika među kojima su bili i vojni kapelani te župnici okolnih vjerničkih zajednica.
Kardinal je u propovijedi govorio i o životnom putu (pret)posljednje kraljice te je istaknuo kako je ona gradila crkve i kapelice diljem Bosne, između ostalih, sv. Katarine u Jajcu; Presvetoga Trojstva u Vrilima, današnjim Otinovcima kod Kupresa; samostansku crkvu sv. Kate u Kreševu; kapelicu kod Fojnice u Kozogradu; crkvu sv. Marije u Grebenu, Krupa na Vrbasu; crkvu sv. Marije u Vrbanjcima kod Kotorvaroša.
Potom je progovorio o vremenu nakon osmanskoga osvajanja Bosne kad se kraljica sklonila kod Fojnice, pa na Kupres, onda preko Konjica do Stona i u Dubrovnik, koji joj je morao otkazati dobrodošlicu te je završila u Rimu gdje je radila na oslobođenju djece i domovine.
Na kraju Mise okupljeni su zajedno izmolili Molitvu za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i Molitvu za Domovinu.
Euharistiju je animirao pjevanjem i sviranjem zbor bogoslova Nadbiskupijskoga misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće.

Izvor: Crkva na kamenu