Molitveno-pokornička duhovna obnova

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 14. veljače, prema već ustaljenoj praksi, okupili su se svećenici naših biskupija kako bi u molitveno-pokorničkom duhu, u zajedništvu s biskupom mons. Petrom Palićem, obavili duhovnu obnovu. Susret je započeo u 10 sati u Biskupijskom centru u Mostaru gdje je biskupa Petra, provincijala fra Jozu Grbeša i sve okupljene svećenike pozdravio generalni vikar don Nikola Menalo.
Program je započeo molitvom Srednjega časa. Duhovni nagovor održao je fra Stanko Mabić, dekan Ljubuškoga dekanata i župnik u Vitini. Fra Stanko je svoj nagovor temeljio na knjizi proroka Hošee, osobito na citatu: “Stoga ću je, evo, primamiti, odvesti je u pustinju i njenu progovorit’ srcu” (Hoš 2,16). Pustinja je mjesto susreta s Bogom, ona otklanja sve što nas ometa kako bismo mogli pronaći Gospodina i kako bismo otkrili tko smo zapravo. Bog nas i ovu korizmu poziva u pustinju, mjesto tišine i pokore, gdje će nam iskazati svoju neizmjernu ljubav.
Uslijedilo je pokorničko bogoslužje u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, a zatim ispovijed i križni put te misno slavlje s pepeljanjem. Svetu Misu, u koncelebraciji sa svećenicima, predvodio je biskup Petar koji je na početku svete Mise, nadovezujući se na prethodno dekanovo razmatranje, uputio svoju riječ za ovaj korizmeni početak: “U ovo korizmeno vrijeme otvorimo svoja srca Gospodinu, u pustinji i tišini svoga života i iskrenosti svoga srca, zamolimo ga za oproštenje grijeha, slabosti i propusta kako bismo danas na poseban način možda malo svetije i drugačije učinili ono što inače činimo kao dio svoga svećeničkoga života – slavimo Euharistiju.”

Izvor: Crkva na kamenu