Mons. Ivan Štironja uveden u službu porečkoga i pulskoga biskupa

Foto: Cnak

POREČ (IKA) – Mons. Ivan Štironja uveden je u službu porečkoga i pulskoga biskupa na svečanom euharistijskom slavlju u subotu, 18. ožujka u porečkoj katedrali. Na Misi su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup koadjutor i dosadašnji apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije nadbiskup Dražen Kutleša, tridesetak biskupa, više provincijala te drugih crkvenih velikodostojnika, ministri i drugi predstavnici državnih vlasti, brojni istarski gradonačelnici i načelnici općina, rodbina i prijatelji novoga biskupa te brojni vjernici iz svih dijelova Istre. Prije početka Mise prigodne pozdrave te tumačenje obreda “Uvođenja u službu” izrekao je sudski vikar preč. Ilija Jakovljević.
Nakon svečane ulazne procesije te uvodnog obreda Mise kojeg je izrekao mons. Kutleša, u svojstvu dosadašnjeg apostolskog upravitelja ove mjesne Crkve obratio se svome nasljedniku te svima okupljenima prigodnim govorom. “Danas se, dragi vjernici Porečke i Pulske biskupije opraštam od vas kao biskup i apostolski upravitelj te službeno završavam svoju službu u ovoj časnoj biskupiji. Bila mi je čast i neizmjerno sam zahvalan za svaku priliku koju mi je Bog dao među vama i po vama”, rekao je između ostalog nadbiskup Kutleša. Izrazio je zahvalnost umirovljenom biskupu Ivanu Milovanu te svećenicima redovnicima i redovnicama, “koji ste mi bili oslonac i pomoć u proteklom razdoblju. Hvala svim ljudima dobre volje čija otvorenost, pomoć i suradnja nisu izostali kad god je to bilo potrebno kako u pastoralu, tako i u ostvarenju važnih projekata od općeg interesa.” Obraćajući se mons. Štironji, nadbiskup Kutleša kazao je: “U ovoj Misi, dok zahvaljujemo Bogu na Vašem dolasku na čelo ove mjesne Crkve, istovremeno molimo Boga da Vam dade duha razboritosti kako biste znakove vremena prepoznavali i mudro, snagom Duha Svetoga, na njih odgovarali.”
Kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić pokazao je Bulu imenovanja, a pročitao ju je apostolski nuncij Lingua. Nadbiskup Kutleša, kao dosadašnji apostolski upravitelj, predao je novome biskupu biskupski štap, znak pastirske službe. Novi je biskup zatim prvi put sjeo na katedru porečkih biskupa, koja označava naučiteljsku službu biskupa, a koja je za tu prigodu urešena njegovim grbom i geslom “Bog je ljubav”. Novi je biskup potom pjevanjem uvoda “Slava Bogu na visini” nastavio redoviti tijek Euharistije.
Mons. Štironja se u homiliji osvrnuo na riječi sv. Ivana “Ljubljeni! Ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; (…) Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav”, te je pojasnio da je sv. Ivan jasan: “Upoznati Boga, znači susresti Boga koji je ljubav, i živjeti po toj ljubavi koja nikoga ne isključuje pa čak ni neprijatelja. Mi kršćani pozvani smo biti odraz te Božje ljubavi, odraz Božjega lica i Božjega srca”, potaknuo je okupljene vjernike.
Na kraju misnoga slavlja u ime biskupa Riječke metropolije čestitku i dobrodošlicu biskupu Štironji izrekao je riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić, u ime svećenika, redovnika, redovnica i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije okupljenima se obratio kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, riječi dobrodošlice uputila je u ime vjernika laika prof. dr. Sandra Krtalić. Na kraju se okupljenima završnim riječima zahvale obratio novi porečki i pulski biskup Ivan Štironja.
Pjevanje svečane Mise uvođenja u službu predvodili su pjevači iz više istarskih župnih zborova, pod dirigentskim vodstvom Aleksandre Orbanić, voditeljice župnoga zbora sv. Mihovila u Žminju, uz instrumentalnu pratnju Nele Božac.

Izvor: Crkva na kamenu