Mons. Zdenko Križić novi splitsko-makarski nadbiskup

Foto: KTA

SPLIT (IKA) – Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u petak 8. rujna 2023., da je papa Franjo imenovao dosadašnjega gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom.
Splitsko-makarsku nadbiskupiju dosad je kao apostolski upravitelj vodio umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istodobno imenovavši dotadašnjega splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom.
Mons. Zdenko Križić, krsnim i civilnim imenom Ivan, rođen je 2. veljače 1953. u Johovcu, u župi Foča u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kod Doboja u Bosni i Hercegovini. Nakon završene srednje škole nastavio je studij filozofije kod otaca karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu “Teresianum” u Rimu. Prve redovničke zavjete u Redu bosonogih karmelićana (OCD) položio je 27. srpnja 1970. u Somboru, uzevši ime Zdenko od Bezgrješnog Srca Marijina. Doživotne zavjete položio je 16. srpnja 1976. u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1977. u Zagrebu. Nakon završenoga teološkog studija nastavio je studij duhovnosti na Papinskom institutu duhovnosti “Teresianum” u Rimu gdje je 1978. postigao magisterij. Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti. Osim hrvatskoga, dobro govori talijanski, a služi se i španjolskim jezikom.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA