Moskovski patrijarhat sve više gubi

6. ožujka – na pravoslavnu “Nedjelju oproštenja”, moskovski patrijarh Kiril, nakon Božanske liturgije u katedrali Krista Spasitelja, izjavio je: “Ne smijemo dopustiti mračnim i neprijateljskim vanjskim silama da nam se smiju, moramo učiniti sve da očuvamo mir među našim narodima i istovremeno zaštitimo našu zajedničku povijesnu domovinu od svih vanjskih akcija koje mogu uništiti ovo jedinstvo”.
* Osvrt. Mnogi su u toj njegovoj izjavi pročitali “teološko” opravdanje za Putinovu vojnu agresiju u Ukrajini, “zajedničkoj povijesnoj domovini” s Rusijom, a protiv vanjskih neprijateljskih europskih ili izvaneuropskih sila.
7. ožujka – Grčki teolog Ioannis Orfanoudakis (Foskolos) uputio je pismo Svjetskom Vijeću Crkava, kojim ga moli da iz svoga popisa sudionica Vijeća izbace Rusku pravoslavnu Crkvu, koja evidentno krši načela i vrijednosti kršćanstva, solidarizira se s Putinovom agresijom na Ukrajinu.
Kath.ch, 8. ožujka – Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Freiburgu u Švicarskoj, Mariano Delgado, 2. ožujka pozvao je mitropolita Hilariona, voditelja Vanjskih poslova Moskovskoga patrijarhata, da upotrijebi svoj crkveni i politički utjecaj “kako bi javno i nedvojbeno osudio rusku protupravnu vojnu invaziju na Ukrajinu” i da pozove predsjednika Putina da “odmah povuče ruske trupe”. Hilarion, koji je od 2011. naslovni profesor na spomenutom Fakultetu u Freiburgu, odgovorio je da su “on i njegova Crkva bili uključeni na humanitarnom području, posebno od 2014., u vezi s ukrajinskim sukobom i daju sve od sebe kako bi pomogli ljudima u potrebi i zaustavili sukob”. Budući da je dekan ocijenio da to nije dostatno, suspendirao je naslovnoga profesora Hilariona Alfejeva, ruskoga mitropolita Volokolamska, zbog njegova nejasna opredjeljenja s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu.
Risu, 13. ožujka – Ekumenski patrijarh odobrava spominjanje svoga imena u Božanskoj liturgiji u crkvama Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovskoga patrijarhata, koje su prestale spominjati ime patrijarha Kirila. Do sada prestale su spominjati Kirilovo ime ove pravoslavne eparhije: Lavov, Herkasy, Rivne, Mukačevo, Sumy i Ivano-Frankivsk.
14. ožujka – Atenski arhiepiskop Jeronimos poslao je 14. ožujka pismo moskovskom patrijarhu Kirilu u vezi s ratom koji vode ruske vojne snage u Ukrajini. “Povodom početka korizme, snažno vas pozivamo da se oduprete ratnim planovima svjetovnih vođa. I budite uvjereni, vaša će intervencija biti čistiteljska”, rekao je arhiepiskop.
* Osvrt. Svi ti, i mnogi drugi, razumni glasovi nisu pomogli vođama ruske vojne agresije na Ukrajinu da se suzdrže od ratnih operacija: od ubijanja civila, od rušenja stambenih zgrada, razaranja kulturalnih ustanova, bolnica i kazališta, aerodroma, od pucanja na konvoje pomoći i na izbjeglice i novinare. Tko u svojoj oholosti umišlja da agresorskim ratovanjem, protiv zdrava razuma i svakoga međunarodnog prava, može nekažnjeno osvajati tuđe teritorije ili predobivati tuđe vjernike u svoju crkvenu zajednicu, zaboravlja da mu se može lako dogoditi, i bez obzira na neviđene svjetske sankcije protiv Rusije, da izgubi i ono što misli da ima. Ruski patrijarhat ne priznaje Autokefalnu pravoslavnu Crkvu u Ukrajini koju je 2019. priznao Carigradski ekumenski patrijarhat. Zato nema crkvenoga zajedništva između Moskve i Carigrada. A, eto, sada se događa da ni neke pravoslavne dijeceze Moskovskoga patrijarhata u Ukrajini ne priznaju patrijarha Kirila, nego u Liturgiji spominju ime patrijarha Bartolomeja! Živi kaos.