Msgr. Ranko Vidović zaređen za biskupa

Foto: IKA

HVAR (IKA) – Msgr. Ranko Vidović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, 22. svibnja 2021. Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša i mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić. Naslijedivši msgr. Palića, msgr. Vidović postao je 57. hvarski biskup. Prezbiteri pratitelji novoga biskupa bili su njegov stric – umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Mile Vidović te rođak – župnik Župe sv. Petra u Splitu Radojko Vidović. Koncelebrirali su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić te još 17 nadbiskupa i biskupa i oko 90 svećenika.
Nakon navještaja čitanja, otpjevan je himan “O dođi, Stvorče, Duše Svet”, a generalni vikar Hvarske biskupije msgr. Stanko Jerčić zaiskao je u ime prezbitera i puka Hvarske biskupije od glavnog zareditelja msgr. Barišića da zaredi msgr. Vidovića za hvarskoga biskupa. Zatim je nuncij Lingua pročitao apostolski nalog pape Franje o biskupskom imenovanju msgr. Vidovića. Msgr. Barišić na početku homilije rekao je sudionicima slavlja da su se okupili u Hvaru 50 dana nakon Uskrsa, kao što je to bilo na Pedesetnicu u Jeruzalemu. Ondje su okupljeni pripadnici mnogih naroda bili “svjedoci čudesnog duhovskog događaja rađanja Majke Crkve, zajedništva u različitosti, govora i razumijevanja jednog jezika ljubavi na svom materinskom jeziku”. S time je usporedio i okupljanje ljudi iz raznih krajeva u Hvaru. “Snagom, svjetlom, toplinom i ljubavlju istoga Božjeg Duha okupljeni smo u slavlju rađanja u Crkvi – ređenja novoga hvarskog biskupa”, rekao je.
Novom biskupu, msgr. Vidoviću, poručio je da je njegov izbor i ređenje za biskupa djelo Duha Svetoga, dodavši da “biskup ne izabire sebe, niti sam sebe redi”. “Ali, svoje biskupsko geslo: Evo ti majke! (Iv 19, 27), sam si izabrao! S njime se predstavljaš i u njemu prepoznaješ svoj identitet i otkrivaš svoje poslanje. Evo ti majke!, riječi su Isusa Krista – Raspete Ljubavi – njega koji se ogolio i lišio svega da bi nam bez zadrške mogao potpuno darovati sebe i sve svoje. Tà ljubio nas je do smrti – smrti na križu (usp. Fil 2,6-8). Ljubav na križu sve nas u ljubljenom učeniku Ivanu predaje majci Mariji: Ženo, evo ti sina! (Iv 19,26). Po ljubljenom učeniku, svima nama, predaje svoju Majku za našu Majku: Evo ti majke! Ljubljeni učenik pod križem predstavnik je svih ljudi, ali Ivan je bio apostol, svećenik, biskup. Stoga možemo reći, Evo ti majke!, odnosi se u prvom redu na svećenike i biskupe”, rekao je msgr. Barišić.
Na kraju homilije još jednom je izrazio dobrodošlicu novom biskupu te je zahvalio dosadašnjem hvarskom apostolskom upravitelju Paliću. “Na kraju, braćo i sestre, biskupe Ranko, dopustite mi moj slobodni prijevod onog predanja s križa na brdu Kalvariji iz kojeg se rodilo i tvoje biskupsko geslo: Evo ti majke!: Ranko, evo ti Hvarske biskupije! Crkvo hvarska, bračka i viška, evo ti biskupa! Amen!”, zaključio je msgr. Barišić.
Poslije obreda ređenja, biskup Vidović preuzeo je predsjedanje slavljem koje je nastavljeno euharistijskom službom. Nakon popričesne molitve, novozaređenom biskupu obratili su se predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u ime svećenika Hvarske biskupije biskupski vikar i brački dekan i župnik župe sv. Jeronima u Pučišćima Ivica Huljev, u ime vjernika laika župljanin župe sv. Stjepana, pape i mučenika, u Starom Gradu Zvonimir Franetović te njegov predšasnik msgr. Palić. Nakon govora otpjevan je himan “Tebe Boga hvalimo”, a novozaređeni biskup Vidović udijelio je svečani blagoslov. Naposljetku pozdravni govor izrekao je i sam msgr. Vidović.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA