Msgr. Tomo Vukšić preuzeo službu

Foto: KTA

SARAJEVO (KTA) – U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, u četvrtak, 26. ožujka 2020., msgr. Tomo Vukšić uveden je u službu nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije u nazočnosti nadbiskupa metropolita vrhbosanskoga kardinala Vinka Puljića, članova Konzultorskoga vijeća Vrhbosanske nadbiskupije i savjetnika Apostolske nuncijature u BiH msgr. Henryka Jagodzinskog. Kao što je u svom obraćanju kazao msgr. Vukšić, “na ovoj skromnoj svečanosti, koja priliči postojećem stanju u zemlji kad su ljudi u opasnosti od epidemije, izvršena je obveza, koja proizlazi iz crkvenoga zakona, da imenovani biskup koadjutor, nakon što dobije izvornik apostolskoga pisma, kojim ga Papa službeno postavlja, bude uveden u službu”.
Pozdrav svim nazočnima uputio je kardinal Puljić, izričući dobrodošlicu “u ovim teškim vremenima kada Covid-19 hara svijetom”. Nakon toga msgr. Jagodzinski pročitao je na latinskom, a kancelar preč. Mladen Kalfić na hrvatskom jeziku, apostolsko pismo odnosno bulu pape Franje kojom msgr. Tomu Vukšića postavlja “vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom s pripadnim pravima i primjerenim obvezama”.
Potom se kardinalu Puljiću i nazočnima obratio nadbiskup koadjutor Vukšić zahvaljujući svim nazočnima što su bili spremni okupiti se “u ovo nezgodno vrijeme”. “Hvala vam svima za to osobno svjedočanstvo ljubavi i poštovanja prema Crkvi u Sarajevskoj nadbiskupiji! Bog vas blagoslovio i čuvao! Kad bi vremena bila ljepša i opasnosti manje, ovaj čin preuzimanja službe bio bi sigurno drukčiji, kazao je msgr. Vukšić.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA