Mučeništvo sv. Jure u temeljima slobode

Foto: Cnak

VIR – Župna zajednica iz triju sela: Vira, Podbile i Podzavelima, proslavila je svoga nebeskog zaštitnika sv. Juru svečanom Euharistijom u ponedjeljak 23. travnja 2018. Dan je bio pravi proljetni s mnogo sunca, a onda i duhovnoga raspoloženja što se očitovalo na licima vjernika i hodočasnika iz okolnih župa, kao i svećenika i redovnika.
Nakon uvodnoga pozdrava župnika don Ilije Drmića, uslijedila je procesija oko župne crkve sa župnim stijegom i s kipom sveca Zaštitnika, što su ga nosili osmaši i devetaši dok je Litanije Svih Svetih pjevao vinjanski župnik don Joko Blažević. Potom je nastavljeno slavlje svete Mise pod predsjedanjem dračevskoga župnika don Vinka Raguža, koji je u svojoj propovijedi naveo one osnovne činjenice o sv. Juri (280.-303.) i pozvao sve nazočne na nasljedovanje onih istih krjeposti i vrlina, što su resile mladića i rimskoga vojnika Juru. To sve vrijedi i u današnjem vremenu kada se suočavamo s opasnim “sedmoglavim zmajevima” koji su u drugačijem obličju i s kojim se valja junački obračunati po uzoru na sv. Juru.
Misno slavlje pratili su svojim lijepim pjevanjem pjevači Velikoga župnog zbora pod ravnanjem studentice Petre Galić i srednjoškolke Anite Čamber, a bili su prisutni na Misi i pjevači Zbora mladih koje je župnik također pozdravio i zaželio im da ustraju u služenju svojoj Crkvi i župi pjevanjem i molitvom pod vodstvom svojih voditelja Mladena Čambera i studenta glazbe Milana Đereka. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u ovoj Misi ministriranjem i čitanjem, kao i na druge načine, pod vodstvom profesorice vjeronauka Dragice Mikulić, koja vodi uz liturgijsku i misijsko-karitativnu sekciju.
Župnik je izrekao zahvale i svim župljanima i svim moliteljima triju večeri duhovnih trodnevnica kao i darovateljima za sve učinjeno za ovu svoju župu. Naime, u tijeku su novi poslovi i djela što su ih otpočeli raditi u Podbiloj: uređenje okoliša crkve sv. Petra, zatim u Podzavelimu: sređivanje prostora ispred i oko same crkve sv. Ante, te u Viru: podizanje dvaju portala ispred zapadnoga i istočnoga, sakristijskog ulaza, a sve to nakon što su prošle godine podigli izvrsni kameni portal ispred bočnoga ulaza u svoju zavičajnu crkvu.

Izvor: Crkva na kamenu