Mudri poput sv. Ante

TEPČIĆI – Župljani župe Tepčići – Crkvine devetnicom u čast sv. Ante Padovanskoga pripremali su se za blagdan svoga zaštitnika. Pobožnosti tijekom devetnice, od 4. do 13. lipnja započinjale su u 19, a misno slavlje u 19,30 sati. Svete Mise od 4. do 10. lipnja predvodio je župnik don Ivan Turudić. U petak, 10. lipnja, misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Robert Kiš. Nakon misnoga slavlja uslijedio je koncert ansambla Collegium Ragusinum iz Dubrovnika. U subotu, osmoga dana devetnice, misno slavlje predvodio je također fra Robert, a potom je uslijedio koncert klasične gitare: duo Pero Škobelj – Ante Ivkošić (Dubrovnik) i Josip Kvesić, učenik glazbene škole “Brotnjo” Čitluk.
Posljednjega dana devetnice, u nedjelju 12. lipnja, misno je slavlje predvodio i propovijedao don Ivan Marčić, a pjevao je zbor zajednica Vojska Kristova iz župe sv. Ivana apostola i evanđelista, Mostar. Župnika i župljane posebno je razveselio velik odaziv vjernika na večernje svete Mise i na svetu ispovijed.
Na sam blagdan sv. Ante, u ponedjeljak 13. lipnja, središnje misno slavlje, uz koncelebraciju nekoliko svećenika, predvodio je biskup Ratko Perić s početkom u 11 sati, kada je podijelio i sakrament svete potvrde za 12 krizmanika. Večernja Misa na kojoj je bio blagoslov djece, vozača i automobila bila je u 19 sati.
Prije početka svete Mise izveden je petominutni razgovor između Božjega glasa koji opominje i ispravlja i ljudskoga glasa koji se otima i na kraju ponizno popušta u molitvi Očenaša, a kojega su izveli dvoje ovogodišnjih krizmanika. Svi su se krizmanici iz župe spremno odazvali i na pouke i na samo primanje svetoga sakramenta.
Biskup je u propovijedi govorio o daru Duha Svetoga – mudrosti koju je sv. Ante primio u sakramentu svete krizme i s kojim je tijekom cijeloga svoga života surađivao osluškujući unutarnji zov savjesti, slušajući vanjski glas roditelja i crkvenih poglavara i tumačeći i same prirodne pojave i nepogode kao izraz Božjega dopuštenja i vodstva. On je pravi primjer i istinskoga zagovornika, u prvom redu krizmanicima koji primaju sedam darova.
Na kraju misnoga slavlja župnik je nagradio knjigama neke učenike i učenice koji su se istaknuli svojim redovitim pohađanjem pjevanja i sviranja, kao i svake pomoći u župi.
U crkvenome dvorištu svoje mjesto pronašli su i štićenici Caritasova Emanuela i Nazareta koji su sudjelovali na svetoj Misi, a nakon misnoga slavlja okupljenima su ponudili rukotvorine koje sami izrađuju.

Izvor: Crkva na kamenu