Na Palama dobrotvorke u Goraždu mučenice

Foto: Cnak

Osmi obljetnički spomendan blaženih Drinskih mučenica i 78. spomen mučeničkoga svjedočanstva pet sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi misnim je slavljima i prigodnim svečanostima 15. prosinca 2019. obilježen u Gornjem Podrinju te u svetištu blaženih mučenica na Banjskom Brijegu u Sarajevu.
Biskup mostarsko-duvanjski msgr. Ratko Perić, koji je jedan od suslavitelja misnoga slavlja u mjestu njihove mučeničke smrti u Goraždu i predvoditelj poslijepodnevnoga slavlja u njihovu sarajevskom svetištu, crkvi Kraljice sv. krunice, na putu do Goražda poželio je pohoditi i zajednicu katoličkih vjernika u susjednoj Foči na Drini. Ondje je, na Treću adventsku nedjelju, stigao u pratnji domaćega župnika don Ante Luburića, gdje je u kapelici Presvetoga Srca Isusova predvodio svetu Misu. U fočanskoj kapelici okupilo se ravno četrdeset i četvero vjernika među kojima su bila i četvorica školaraca – ministranata.
Nakon svete Mise 15-ak se Fočaka, u pratnji biskupa Ratka i župnika don Ante, uputilo niz Drinu u Goražde. Grad je to koji su 15. prosinca 1941. četiri časne sestre Kćeri Božje ljubavi, nakon Križnoga puta od Pala preko Sjetline i Prače, gdje je koji dan poslije, 23. prosinca, ovozemaljski život završila najstarija među sestrama, bl. Berchmana Leidenix, natopile vlastitom mučeničkom krvlju.
Središnji je događaj u Goraždu bilo slavlje svete Mise u kapelici sv. Dominika koje je, u koncelebraciji biskupa Ratka i vojnoga ordinarija msgr. Tome Vukšića, kao i ravnatelja Caritasa BK BiH msgr. Tome Kneževića te nekoliko svećenika, predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Misnom je slavlju nazočio i pravoslavni paroh o. Mihajlo Andrić.
Nakon svete Mise i okrjepe pred župnom kućom, gdje su se i ovoga puta pjesmom oglasili hodočasnici iz Nevesinja, rijeka domaćih župljana i hodočasnika iz Sarajeva, Viteza, Travnika, Tuzle, Zavidovića, Nevesinja, Mostara, Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, predvođenih biskupima i svećenicima, uputila se preko gradskoga mosta, na desnu stranu rijeke Drine, do spomen-obilježja podignuta u čast bl. Drinskim mučenicama. Hodeći mostom, pogledi su se usmjeravali prema valovitoj Drini, niz čije valovlje plovila je i njihova krv nevina. Ondje su biskupe i župnika vlč. Josipa Tadića dočekali gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, čelnici županijskih vlasti, kao i izaslanik Islamske zajednice Remzija Pitić. Kardinal Puljić potom je predmolio molitvu, nakon čega su izaslanstva gradskih i županijskih vlasti položila cvijeće pred spomen-obilježjem, iskazujući i na taj način poštovanje prema žrtvi blaženih Drinskih mučenica.
Budući da se spomenik nalazi neposredno uza školsku zgradu, odnosno nekadašnju vojarnu u kojoj su 1941. časne sestre bile zatočene i odakle su, pred naletom zla, bile primorane izabrati smrt da bi očuvale Bogu zavjetovanu čistoću, svi su se sudionici potom uputili u zgradu današnje Osnovne škole “Husein ef. Đozo”. Na drugom katu, iznad ulaza u učionicu, prostoriju u kojoj su sestre bile zatvorene s ključom izvana, što je osobito znakovito, stoji natpis “U svijetlu budućnost”. A taj se natpis, prema kazivanju župljana, ondje pojavio upravo tijekom procesa beatifikacije Drinskih mučenica, a da se ni danas ne zna tko ga je postavio. Riječi dobrodošlice kardinalu, biskupima, svećenstvu i okupljenu narodu uputila je ravnateljica škole Halida Kurtović koja je naglasila potrebu jačanja svijesti i spoznaje o stradanju Blaženica.
Po završetku službenih svečanosti u ovome gradu, put je potom biskupa mostarskoga i njegove suputnike vodio u Sarajevo, gdje je biskup Ratko, na poziv Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, u samostanskoj crkvi ove Družbe predvodio večernje Misno slavlje. Sarajevska neobarokna crkva Kraljice sv. Krunice na Banjskom brijegu, izgrađena 1911. godine, nakon beatifikacije sestara, 2011. godine, postala je svetište blaženih Drinskih mučenica.
Navodeći moguća pitanja vezana uza život i postupke bl. mučenica, odnosno jesu li sestre razborito postupile što su, unatoč pozivu provincijalne uprave, u ratnoj 1941. ostale na Palama te može li se mučeništvo četiriju sestara u Goraždu smatrati samoubojstvom jer su, pred nasilnicima, bile primorane skočiti u izravnu smrt, biskup je Ratko jasno odgovorio da je odluka o ostanku na Palama bila pravedna, a odlazak u izravnu smrt bila je obrana Bogu dana zavjeta.
Molitvom pred oltarom bl. mučenicama u bočnoj lađi svetišta, završeno je Euharistijsko slavlje, koje je liturgijskim pjevanjem animirao Katedralni mješoviti zbor “Josip Stadler” iz Sarajeva, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Anton Šarac

Izvor: Crkva na kamenu