Na starim ognjištima

Foto: Cnak

LJUBINA/KONJIC – Od davnina Hrvati iz Zabrđa, Zaslivlja i Turije ljetne dane provodili bi na planinskom predjelu Ljubini, smještenu u podnožju planine Prenj. Ljubina je maleni predjel okružen gustim šumama i lijepim pašnjacima odakle se pruža predivan pogled na grad i župu Konjic. Međutim, Domovinski rat je učinio svoje te je ostavio tragove i na ovome području raselivši Hrvate sa svojih ognjišta, gdje se i danas mogu vidjeti ostatci razrušenih koliba. Unatoč svemu, stanovnici ovoga kraja nisu zaboravili svoje korijene i djedovinu, te imaju želju nastaviti tradiciju ljetovanja, uzgoja povrća i uživanja na lijepom svježem planinskom zraku. U posljednjih 10 godina, izgrađeno je mnogo vikendica i uređeno povrtnjaka, a 2015. godine podignuta je i mala kapelica u čast Blažene Djevice Marije. Na prvoj svetoj Misi i blagoslovu kapelice 23. srpnja 2016. okupila se nekolicina zaljubljenika u svoj rodni kraj, njihove djece i unuka.
Budući da se ovaj planinski predjel Ljubina nalazi na području župe Konjic, drugu svetu Misu 22. srpnja 2017. slavio je fra Ferdo Boban, župni vikar u župi Konjic uz koncelebraciju don Tomislava Ljubana, župnoga upravitelja župe Čeljevo. Na svetoj Misi sabralo se oko 100 vjernika više nego prošle godine.
Na kraju misnoga slavlja fra Ferdo je zahvalio svima koji su se toga dana sabrali oko Gospine kapelice te time pokazali da ne zaboravljaju svoja ognjišta i djedovinu. Nadamo se da će se ova okupljanja nastaviti te broj vjernika rasti iz godine u godinu.

Izvor: Crkva na kamenu